Translate

15 червня 2015 р.

Монета «115 років від дня народження Ірини Констанзіу-Влассопол»

8 червня 2015 р. Центральний банк Румунії випустив в обіг монету, присвячену 115-річчю від дня народження Ірини Констанзіу-Влассопол, першої жінки морського офіцера.
        
       Ірина Констанзіу-Влассопол (румунською – Irina Constantziu-Vlassopol) стала першою жінкою-офіцером торгового флоту Румунії. Довгий час вона плавала разом з чоловіком на вантажному судні, названому на честь чоловіка. Після повалення монархії в Румунії в 1944 році Ірина Констанзіу-Влассопол була схильна гонінням, оскільки походила з буржуазнйо сім’ї (її батько був генералом і главою другої кавалерійської дивізії в Яссах) і довгий час працювала покоївкою. Вона померла в 1979 році в Бухаресті.
        

         На аверсі монети «Ірина Констанзіу-Влассопол» викарбувано зображення вантажного судна «Інженер Н. Влассопол», на якому плавала Ірина Констанзіу-Влассопол. В якості фону вибрано зображення фрагмента земної кулі. У правій частині показаний герб країни, викарбувано напис – «ROMANIA». У нижній частині в два рядки зазначено номінал монети – «10 LEI». Праворуч позначений рік карбування – «2015».
На реверсі срібної монети розташований профільний портрет Ірини Констанзіу-Влассопол. Уздовж краю монети викарбувано напис – «IRINA CONSTANTZIU-VLASSOPOL – 115 ANI DE LA NASTERE» («Ірина Констанзіу-Влассопол – 115 років від дня народження»).
Монета виконана з срібла 999 проби, вага 31,103 г., якість – «Пруф», діаметр – 37 мм, тираж – 250 екз.
Монети поміщені в капсулу і упаковані в подарункові футляри. Додатком до них йдуть сертифікати автентичності.

За матеріалами: .gcoins.net та bnro.ro

Немає коментарів:

Дописати коментар