Translate

22 листопада 2016 р.

Віковий ювілей Імперської Трансантарктичної експедиції

Монетний двір Побджой (Великобританія) виготовив пам'ятні монети із зображенням парусника «Енд’юранс», який застряг в льодах Антарктики.
Монети присвячена 100-річчю Імперської Трансантарктичної експедиції 1914-1917 рр., основною метою якої було перетин всього Антарктичного материка.
Експедиції під командуванням Ернеста Шеклтона досягти поставленої мети не вдалося, зате вона стала прикладом мужності полярників.
У пам'ятних монет є однакові технічні характеристики: номінал – 2 фунта стерлінгів, маса – 28,28 г, діаметр – 38,60 мм.
Але якщо перша монета виготовлена ​​з срібла 925-ї проби якістю «Proof» (її наклад – 2000 штук), то друга – з мідно-нікелевого сплаву якістю «анциркулейтед» (тираж – 10000 штук).
Дизайн монет однаковий.
На аверсі викарбовано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II. Під ним зазначений знак монетного двору – «РМ». У верхній частині півколом викарбовано напис – «SOUTH GEORGIA AND THE SOUTH SANDWICH ISLANDS 2017».
На реверсі зображений затиснутий льодами корабель «Енд’юранс», а також показані полярники, що тягнуть по льоду човен. Угорі півколом написано – «IMPERIAL TRANS-ANTARCTIC EXPEDITION», нижче вказані роки – «1914-1917». Номінал позначений в нижній частині – «₤ 2».
За матеріалом: gold10.ru

Імперська трансантарктична експедиція 1914-1917 років (англ. Imperial Trans-Antarctic Expedition) друга експедиція під командуванням сера Ернеста Шеклтона, метою якої був перетин всього Антарктичного материка. На думку Шеклтона, після того, як Руал Амундсен  підкорив Південний полюс в 1911 році, перетин всього материка залишився єдиною великою метою антарктичних подорожей. Досягти поставленої мети не вдалося, проте в анналах історії ця експедиція стала прикладом професіоналізму та витривалості полярників, які зуміли вижити в екстремальних умовах. Експедиція вважається останньою великою подорожжю «Золотого століття полярних досліджень», що використовують технології XIX століття, коли обмежена в ресурсах команда була повністю відрізана від зовнішнього світу. Далі в антарктичних експедиціях використовувалися принципово інші технології та засоби зв'язку.
Експедиція включала два загони по 28 осіб на кораблях «Ендюранс» та «Аврора». Група Шеклтона на кораблі «Енд'юренс» мала підійти до узбережжя моря Веддела, перезимувати у затоці Фазеля і з приходом наступного антарктичного літа виступити на Південний полюс. Другий загін, базуючись на острові Росса в протоці Мак-Мердо, повинен був закласти склади для успішного повернення загону Шеклтона. В результаті обидва судна потрапили в пакові лбоди і почали незапланований дрейф, в ході якого «Енд’юренс» був розчавлений льодом і затонув. Команда Шеклтона зуміла врятуватися без втрат, покладаючись тільки на власні сили. З 10 осіб, що залишилися на острові Росса, загинули троє. Оскільки експедиція проходила під час Першої світової війни, вона виявилася практично непоміченою сучасниками.

 
За матеріалами: wikiwand.com/uk

Немає коментарів:

Дописати коментар