Translate

23 січня 2018 р.

Нова монета України серії «Видатні особистості України»

Леонід Жаботинський
Національний банк України 23 січня 2018 року ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 2 гривні присвячену легендарному українському спортсмену, дворазовому олімпійському чемпіону з важкої атлетики в суперважкій ваговій категорії, чотириразовому чемпіону світу і дворазовому чемпіону Європи, неодноразовому рекордсмену світу, який за спортивну кар`єру встановив 19 світових рекордів, Леоніду Івановичу Жаботинському
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 12,8  г, діаметр – 31,0 мм, тираж – 35000 штук. Гурт монети –рифлений.
 
На аверсі монети розміщено: угорі, на рельєфному тлі малий Державний Герб України, під яким напис «Україна»; постать спортсмена з переможно піднятими руками біля штанги; ліворуч від нього на дзеркальному тлі стилізоване спортивне табло, на якому відображені олімпійський та світовий рекорди; праворуч рік карбування монети та номінал «2018», «2 ГРИВНІ», логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу).
На реверсі монети зображено портрет Леоніда Жаботинського, ліворуч від якого роки його життя «1938–2016», постать спортсмена зі штангою та напис півколом «ЛЕОНІД ЖАБОТИНСЬКИЙ».
Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Атаманчук Володимир, Іваненко Святослав

За матеріалами: bank.gov.ua 

Біографія Леоніда Жаботинського.
28 січня 1938 року – Леонід Іванович Жаботинський народився в с. Успенка Краснопільського району Харківської (зараз Сумської) області.
1941 р. – переїхав з батьками до Харкова.
1941-1943 рр. – пережив нацистську окупацію Харкова.
1952 р. – пішов працювати на Харківський тракторний завод. Став займатися в секції важкої атлетики під керівництвом тренера М. П. Світличного.
1957 р. – займає третє місце на чемпіонаті УРСР з важкої атлетики. Вступив до Харківського державного педагогічного інституту.
1958 р. – отримує звання майстер спорту.
1961 р. – бере срібло на першості СРСР в Дніпропетровську.
1963 р. – стає чемпіоном СРСР, встановлює світовий рекорд (165 кг в ривку) і займає третє місце на чемпіонаті світу в Стокгольмі.
1964 р. – перемагає на Олімпійських іграх в Токіо. Встановлює олімпійські рекорди в сумі триборства, в поштовху та ривку. Отримує звання «Заслужений майстер спорту» і «Суддя міжнародної категорії».
1968 р. – бере золото на Олімпійських іграх в Мехіко з відривом від срібного призера в сумі триборства на 17,5 кг. Повторив свій токійський успіх – 572,5 кг в трьох видах змагань.
1969 р. – переніс складну операцію з видалення каменя з нирки.
1973 р. – зумів повернутися у великий спорт. Виграє Кубок СРСР і встановлює світовий рекорд – 183,5 кг в ривку.
1974 р. – внаслідок перенесення ще двох складних операцій (перитоніт черевної порожнини і травма коліна) змушений піти з великого спорту і перейти на тренерську роботу. Був тренером збірної Збройних сил, начальником відділу єдиноборств спорткомітету МО СРСР.
1987-1991 рр. – служив військовим радником на Мадагаскарі.
1991 г. – звільнився в запас у званні полковника.
1990-ті рр. – працює в Московському торговому інституті. Отримує звання доцента, потім – професора.
1996 р. – проректор з виховної роботи Московського інституту підприємництва і права.
2000-ті рр. – переїхав до Запоріжжя, в якому тренувався більшу частину своєї спортивної кар’єри. Був депутатом міської ради Запоріжжя.
В ніч з 13 на 14 січня 2016 р. Леонід Іванович Жаботинський у віці 77 років помер. Похований на Першотравневому кладовищі міста Запоріжжя.



За матеріалами: heroes.profi-forex.org

Немає коментарів:

Дописати коментар