Translate

15 квітня 2015 р.

120 років Харківському зоопарку

15 квітня 2015 року  Національний банк України вводить в обіг пам’ятну монету «120 років Харківському зоопарку» номіналом 2 гривні,  присвячену одному з найстаріших зоопарків Європи, який виконує культурно-просвітницьку функцію та є візитною карткою міста Харкова. Зоопарк розташований у центрі міста, займає площу 22 гектари та налічує близько 400 видів риб, амфібій, рептилій, птахів і ссавців. Серед них є 145 рідкісних та зникаючих видів тварин, занесених до Міжнародної Червоної книги та Червоної книги України. Харківський зоопарк першим в Україні 1925 року придбав до своєї колекції представника одного з найбільших тварин світу - слона.
    
На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом УКРАЇНА, стилізовану композицію: зображено тварин зоопарку, які зустрічають маленьких відвідувачів біля входу; унизу - рік карбування монети 2015, номінал 2 ГРИВНІ, логотип Монетного двору Національного банку України (праворуч).
 На реверсі монети розміщено: у центрі на тлі стилізованого зображення міста Харкова - слона, який тримає хоботом квітку, та написи: ХАРКІВСЬКИЙ ЗООПАРК (угорі півколом), 120/років (унизу).
Художник: Дем'яненко Володимир
Скульптор: Дем'яненко Володимир
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – «спеціальний анциркулейтед», маса – 12,8 г, діаметр – 31,0 мм, тираж – 35 000 штук. Гурт монети – рифлений.

Харківський державний зоологічний парк 

Об’єкт природно-заповідного фонду м. Харкова загальнодержавного значення. Заснований у 1895 р., оголошений постановою Ради Міністрів УРСР від 22 липня 1983 р. Розташований по вул. Сумський, 35. Площа зоопарку становить 22 га.
За цінністю колекції зоопарк займає друге місце в Україні – після Київського зоопарку. В зоологічному парку зберігаються понад 384 види тварин (8 тис. особин), серед них – риби (137 видів), земноводні (2 види), плазуни (44 види), птахи (97 видів), ссавці (79 видів). З них 7 видів занесені до Європейського Червоного списку, 14 – до Червоної книги України, в складі зооколекції 93 види, які включені до Конвенції про міжнародну торгівлю дикими видами фауни і флори, що знаходяться під загрозою зникнення (CITES).
 
Зараз Харківський зоопарк є повноправним членом Євразійської та асоційованим членом Європейської асоціацій зоопарків і акваріумів. Співробітництво з цими організаціями передбачає участь в міжнародних програмах щодо збереження рідкісних та зникаючих видів тварин: 13 видів колекції включені до Європейської програми збереження рідкісних та зникаючих видів тварин (ЕЕР); 5 видів – до Європейської племінної книги (ESB); один вид – до Міжнародної племінної книги (по білому ведмедю).
Історія створення Харківського зоопарку – першого в Україні – починається з 90-х рр. XIX ст., коли за ініціативи професора Олександра Брандта в місті була розпочата спроба організувати «акварій». В 1894 р. правління Південно-російського товариства акліматизації звернулося до ректора Харківського імператорського університету М. Олексієнка з проханням передати в оренду частину території Університетського саду для організації виставки. В 1895 р. на ділянці (близько 2,5 га) землі дослідного поля Університетського саду товариство відкрило бжільничо-шовковознавську станцію. Спочатку колекція складалася з дрібних хижаків, дрібних птахів і свійських тварин. До 1920 р. площа зоопарку збільшилася в 10 разів і до 1941 р. на ній експонувалися представники близько 100 видів ссавців, приблизно стільки ж риб, земноводних, плазуючих і більше 200 видів птахів.
22 серпня 2008 р. у зоопарку на алеї напроти входу в будинок приматів відкрили пам’ятник мешканцям зоопарку, які змогли врятуватися під час Німецькко-радянської війни. У числі вцілілих мешканців виявилися три макаки – Гектор, Роза та Дезі. Їм удалося втекти зі зруйнованого мавпятника під час бомбардування. Мавпочки пережили окупацію в Держпромі, їжею з ними ділилися жалісливі люди, а після визволення міста макак виловили та повернули в зоопарк. Саме їхні фігурки прикрасили пам’ятник. На момент визволення в зоопарку вціліли лише 4 ведмедя, 5 мавп і 1 вовк. Частково були зруйновані слоновник, мавпятник і акваріум, зламані всі огорожі. Загальний збиток склав 1 мільйон радянських рублів. Замість колишніх 100 співробітників до роботи приступили 40 осіб, при цьому тільки 15 із них працювали в зоопарку раніше.
В червні 2011 року виявилося, що бегемот, який народився в зоопарку і вже прожив там 20 років, і якого вважали самцем, насправді є самицею.




 За матеріалами: bank.gov.ua та uk.wikipedia.org

Немає коментарів:

Дописати коментар