Translate

21 квітня 2015 р.

«Кораблі Першої світової війни»


Турецький монетний двір випустив серію монет присвячену військовим кораблям часів Першої світової війни. Серія складається з 5 монет, кожна з якої зображує нове судно.
На реверсі всіх монет в центрі вказано номінал – 2,5 ліри, зверху символ Туреччини – місяць із зіркою, під номіналом рік випуску монети. Символи обрамлені гілкою пшениці та оливковою гілкою. Зображення взято в коло. По колу назва країни емітента турецькою та англійською мовами.

Німецький легкий крейсер типу «Магдебург»

На аверсі зображено Німецький легкий крейсер типу «Магдебург». Початкове ім'я якого Бреслау (Breslau). Після передачі в 1914 році Туреччини він отримав ім'я Midilli. Перші повноцінні легкі крейсера Німеччини. Були розвитком малих крейсерів типу «Кольберг». Всього було побудовано 4 одиниці: «Магдебург» (SMS Magdeburg), «Бреслау» (SMS Breslau), «Штральзунд» (SMS Stralsund), «Страсбург» (SMS Straßburg).

Корабль Nusret (The help of God)

На аверсі зображено корабель Nusret (The help of God), який був військовим кораблем Османського флоту. Найпотужніший корабель турецького військово-морського флоту. На його бойовому рахунку, мінімум, три знищених лінійних корабля і один майже втоплений лінійний крейсер. Побудований на заводі «Германіаверфт» в Кілі в 1911 - 1912 роках.

Корабель Muavenet-i Milliye

На аверсі зображено корабель Muavenet-i Milliye, який був есмінцем Османського флоту в період Першої світової війни. Турецький міноносець під командуванням капітан-лейтенанта Фірлей торпедним залпом потопив у бухті Морта броненосець HMS Goliath. Разом з кораблем загинуло 570 чоловік команди на чолі з капітаном першого рангу Шелфорд.

Корабель Hamidiye (Хамідіє, Гамід)

На аверсі зображено  корабель Hamidiye (Хамідіє, Гамід) – бронепалубний крейсер військово-морських сил Османської імперії та Турецької республіки, який брав участь в Балканських війнах і Першій світовій війні. На початку ХХ століття був одним з небагатьох сучасних кораблів турецького флоту. Спочатку носив назву «Абдул-Хамід». У 1908 році після Младотурецкої революції та повалення султана Абдул-Хаміда II перейменований в «Хамідіє».

Німецький корабель «Гьобен» (Goeben)

На аверсі зображено корабель «Гьобен» (Goeben) – німецький лінійний крейсер типу «Мольтке» часів Першої світової війни. З серпня 1914 року у складі турецького флоту під ім’ям «Султан Селім Грозний» (тур. Yavuz Sultan Selim) або просто Yavuz. До 1950 року був флагманом військово-морського флоту Туреччини.

Всі монети виконані з бронзи з якістю карбування uncerculated. Тираж кожної монети 3 тис. екземплярів, діаметр 38,61 мм, вага 23,33 г.

За матеріалами: gcoins.net

Немає коментарів:

Дописати коментар