Translate

17 травня 2017 р.

Нова монета України серії «Пам’ятки архітектури України»

Старий замок у м. Кам`янці-Подільському
Національний банк України 17 травня  2017  року ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену легендарній Кам`янець-Подільській фортеці (замку), одній із найкрасивіших пам`яток архітектури України. Замок був головною оборонною спорудою в комплексі укріплень міста, неодноразово зазнавав змін та перебудовувався. Нині замок є складовою частиною Кам`янець-Подільського державного історичного музею-заповідника.
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 16,54  г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 40000 штук. Гурт монети – рифлений.
 

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис «Україна»; у центрі на дзеркальному тлі план старого замку у м. Камʼянці-Подільському; праворуч рік карбування монети «2017», унизу номінал «5 ГРИВЕНЬ»; праворуч логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.
На реверсі монети зображено Камʼянець-Подільську фортецю та розміщено написи: «КАМʼЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ», «СТАРИЙ ЗАМОК» (півколом угорі).
Художник: Демяненко Анатолій
Скульптор: Демяненко Анатолій

За матеріалами: bank.gov.ua

Кам'янець-Подільський замок належить до семи чудес України поряд з таким відомим творенням як Києво-Печерська Лавра. Його стратегічне розташування на річці Смотрич зіграло надзвичайно важливу роль в історії країни.

Кам'янець-Подільський замок найбільша будова, що піднімається над ландшафтом всього міста. Розташований на обриві півострова, що утворився річкою (древнє місто розташовується в петлі річки Смотрич), замок був надійно захищений з усіх боків і мав важливе стратегічне значення. Завдяки цьому Кам'янець став столицею краю і «крайнім бастіоном християнства», це був бажаний об'єкт для багатьох країн. Спочатку їм володіла Литва (в чиє правління і був побудований замок), потім Польща, Османська імперія, Росія, Радянський Союз, і, нарешті, Україна.
         Хоча заснування фортеці відноситься до сивої давнини, так як ця місцевість була заселена ще за часів Київської Русі, назва Кам'янець-Подільський вперше згадується в 1374 році в історичних записах.
Кам'яний замок побудували литовські князі Коріатовичі. За останню тисячу років ця фортеця зазнала незліченних змін. В середині XVI століття всі дерев'яні будівлі замінили кам'яними, і вони набули сучасного вигляду, які і сьогодні можна побачити, завітавши до Кам'янець-Подільська.
У XIX столітті Кам'янець-Подільський втратив своє військове значення і використовувався в якості в'язниці для злочинців, політичних полонених і боржників. У 1920-х і 1930-х роках замок був перетворений в культурний та історичний пам'ятник-музей.
         Сьогодні в Кам'янці збереглися кілька історичних пам'яток: замки, фортеці. Серед таких: башти Стефана Баторія та Вітряні ворота, собор св. Петра і Павла, а також декілька витворів історичної архітектури розташованих в центрі міста. Місцеві ринки наочно демонструють суміш української, польської та вірменської культури, які зібралися разом, щоб створити це місто.

У 2007 році замок у Кам'янці-Подільському був визнаний одним з семи чудес України. Демонструючи дванадцять великих веж, міцно укріплені стіни, міст через річку в Старе місто і багатство фантастичних видів і реліквій, цей замок є  визначною пам'яткою краю для туристів і мандрівників.
За матеріалами: tsikave.ostriv.in.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар