Translate

11 липня 2017 р.

Нова монета України серії «Видатні особистості України»

Іван Айвазовський
     Національний банк України 11 липня 2017  року ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 2 гривні присвячену всесвітньо відомому живописцю-мариністу, баталісту, меценату – Івану Костянтиновичу Айвазовському (1817-1900), на картинах якого море зображено у всій життєвій красі могутньої стихії. Іван Айвазовський народився в Криму, у Феодосії. Усе своє дитинство він провів біля моря, яке постійно його вабило. Тому його роботи переважно присвячені морю, але є чимало картин з українськими мотивами, на яких зображено Дніпро, степ, чумаки, весільні сценки.
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 12,8  г, діаметр – 31,0 мм, тираж – 35000 штук. Гурт монети –рифлений.
        
 
        На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис «Україна»; стилізований фрагмент картини І. Айвазовського в жанрі образотворчого мистецтва марини; унизу: номінал «2 ГРИВНІ», логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України; рік карбування монети «2017» (угорі ліворуч).
На реверсі монети зображено портрет Івана Айвазовського; ліворуч написи: «ІВАН АЙВАЗОВСЬКИЙ» (півколом), роки його життя «1817-1900»; праворуч на тлі завіси – факсиміле художника.
Художник: Іваненко Святослав
Скульптор: Іваненко Святослав

За матеріалами: bank.gov.ua 

Айвазовський Іван Костянтинович (Ованес Айвазян) (1817-1900) – художник, живописець вірменського походження. Створив понад 6 тисяч полотен.
 
Народився Іван 29 липня 1817 у Феодосії. Перші роки Айвазовського пройшли в бідності в результаті розорення батька. Але все, ж йому вдалося вступити до гімназії Сімферополя. Захоплення живописом привело його в стіни Академії мистецтв Петербурга, в якій він навчався у визнаних майстрів. Після закінчення Академії багато подорожував по Європі.
1840 р. Іван Айвазовський подорожував за кордоном, працював у Римі, Неаполі, Сорренто, Венеції, Парижі, Лондоні, Амстердамі. 1845 на запрошення турецького султана побував у Стамбулі.
Найбільш успішний Айвазовський був в морських пейзажах. А з 1844 року він навіть був художником морського штабу. Однак Айвазовський писав полотна не тільки на морську тематику. Серед інших його серій картин: кавказькі, українські краєвиди, вірменська історія, Кримська війна.
У Феодосії Айвазовський збудував будинок та майстерню, влаштовував виставки, грошові надходження від яких передавав на добродійні цілі, 1880 заснував картинну галерею. З 1844 академік Петербурзької академії мистецтв, а з 1887 – її почесний член. З 1894 член Товариства південноросійських художників в Одесі. Крім художньої діяльності займався благодійністю – активно допомагав розвитку рідного міста – Феодосії. Побудував там музей старовини, заснував картинну галерею, сприяв прокладці залізничної колії в Джанкой.
Художник помер 2 травня 1900 у Феодосії, у віці 82 років.
За матеріалами: dovidka.biz.ua





Немає коментарів:

Дописати коментар