Translate

22 серпня 2017 р.

Нова монета серії «Області України»

85 років Вінницькій області
Національний банк України 22 серпня 2017  року ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену перлині Поділля, розташованій у лісостеповій зоні в межах Подільської височини. Край славиться своїми численними пам`ятками археології, історії, архітектури і містобудування. Ці землі нерозривно пов`язані з козацтвом. Саме тут формувалися одні з перших козацьких загонів, широко розгортався повстанський, гайдамацький рух. Вінниччина багата на мінерально-сировинні ресурси. В її надрах відкрито 1159 родовищ корисних копалин: граніту, каоліну, гранату, флюориту, фосфоритів та інших. Розроблені й використовуються цілющі джерела мінеральної води, зокрема з високим вмістом радону в м. Хмільник.
         Біметалеву монету виготовлено з недорогоцінних металів, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 9,4  г, діаметр – 28,0 мм, тираж –35000 штук. Гурт монети – секторальне рифлення.
     
 
На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, по колу написи: «НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (угорі), «П’ЯТЬ ГРИВЕНЬ» (унизу), праворуч – логотип Монетного двору Національного банку України; у центрі: угорі рік карбування монети – «2017» та композицію: палац Потоцьких у м. Тульчин, млин XIX століття в с. Круподеринці, водонапірна вежа та фонтани (м. Вінниця), візитівка Вінниччини – знаменитий бушанський рельєф у скельному храмі с. Буша, аналогів якому немає, ліворуч від рельєфу, квіти соняшнику та яблука, що символізують потужний аграрний потенціал регіону.
         На реверсі монети зображено герб області, по колу розміщено написи: «ВІННИЦЬКА ОБЛАСТЬ» (угорі), «ЗАСНОВАНА У 1932 РОЦІ» (унизу).
Художник: Іваненко Святослав
Скульптор: Іваненко Святослав

За матеріалами: bank.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар