Translate

6 листопада 2017 р.

Нова монета України серії «Вищі навчальні заклади України»

100 років Херсонському державному університету
Національний банк України 24 жовтня 2017 року ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 2 гривні присвячену одному з найстаріших вищих навчальних закладів на півдні України, який засновано в листопаді 1917 року на базі евакуйованого в Херсон Юр’ївського учительського інституту. Один із пріоритетних напрямів в університеті – підготовка і реалізація міжнародних проектів у сфері науки й освіти; навчальний заклад готує спеціалістів із 34 спеціальностей: вихователів дитячих закладів, учителів, юристів, економістів, екологів, психологів, журналістів, перекладачів та інших.
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 12,8  г, діаметр – 31,0 мм, тираж – 30000 штук. Гурт монети –рифлений.
 

На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України та напис «Україна», під яким номінал «2 ГРИВНІ» (праворуч), у центрі на дзеркальному тлі – стилізовану композицію: на тлі книги зображено сучасну будівлю університету, на якій розміщено його логотип із написами по колу: «ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ» (угорі), «KHERSON STATE UNIVERSITY» (унизу); рік карбування монети – «2017» та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу праворуч). 
На реверсі монети розміщено стилізовану композицію: на тлі книги зображено історичну будівлю міста, в яку університет переїхав у 1922 році, і написи: «100  РОКІВ», «ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ».
Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Атаманчук Володимир, Демяненко Анатолій

За матеріалами: bank.gov.ua 

Немає коментарів:

Дописати коментар