Translate

6 листопада 2017 р.

Нова монета України серії «Духовні скарби України»

150 років Національному академічному театру опери та балету України ім. Т.Г.Шевченка
Національний банк України 27 жовтня 2017 року ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену Національному академічному театру опери та балету України ім. Т. Г. Шевченка – видатному творчому колективу, який увібрав у себе найкращі традиції української культури. Слава про оперне та балетне мистецтво України давно сягнула за межі країни. Національна опера України активно та успішно інтегрується у світовий музичний процес, про що свідчать гастролі в багатьох країнах світу, участь у найпрестижніших музичних фестивалях.
 Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 16,54  г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 40000 штук. Гурт монети –рифлений.

 
На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, під яким написи «Україна», «1867 2017» (використано тамподрук); у центрі на дзеркальному тлі – будівлю театру; унизу написи: «5 ГРИВЕНЬ»; унизу праворуч – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.
На реверсі монети зображено стилізовану композицію: глядацька зала, над якою – алегорична композиція: геральдичні грифони тримають у лапах ліру як символ музичного мистецтва та написи: «НАЦІОНАЛЬНИЙ АКАДЕМІЧНИЙ ТЕАТР» (угорі півколом), «ОПЕРИ ТА БАЛЕТУ УКРАЇНИ ІМ. Т. Г. ШЕВЧЕНКА» (під грифонами), «150 РОКІВ» (унизу).
Художник: Фандікова Наталія
Скульптор: Демяненко Анатолій, Дем’яненко Володимир
За матеріалами: bank.gov.ua 

Немає коментарів:

Дописати коментар