Translate

21 липня 2015 р.

Нові монети Островів Кука

Напередодні 50-річчя незалежності, яку острови Кука відзначатимуть 4 серпня 2015, уряд країни вирішив відродити чеканку власної монети. Ця острівна держава в Тихому океані і раніше чеканило власні монети, але не регулярно і в невеликих обсягах. Справа в тому, що острови Кука перебувають у вільній асоціації з Новою Зеландією, тому на островах дозволено вільний обіг новозеландського долара.
Наприкінці травня міністр фінансів островів Кука Марк Браун повідомив про те, що до традиційного фестивалю Te Manava Waka (вака-племені) в обіг надійде оновлений набір монет острова, що включає монети номіналом 10, 20 і 50 центів, а також $ 1 і $ 2. Крім того, буде викарбувана памятна монета в $ 5 (у золоті та алюмінієвої бронзи). Вага бронзової монети складе 14г, діаметр 31,5 мм. За словами Брауна, які наводить видання Cook Islands News, монети в $ 1 і $ 2 будуть виготовлятися із застосуванням срібла і золота. Обсяг карбування монет поки не повідомляється. Монети будуть викарбувані на монетному дворі Австралії.
 
На памятних монетах номіналом $ 5 буде викарбувано зображення Vaka Moana (вака, океанічне каное, «Човен океану»). Згідно з уявленнями жителів архіпелагу, вака-плем’я об’єднувало людей, які вели своє походження від спільних предків, які припливли на острів на одному каное (яке також на місцевому діалекті називається вака). Саме зображення традиційного вітрильного катамарана каное-вака буде викарбовано на памятних монетах. Над ним буде зображено три сузіря: Плеяди, Пояс Оріона і Тельця, що символізують знаходження в Тихому океані. На зворотному боці монети буде викарбуваний профіль королеви Великобританії Єлизавети II.





За матеріалами: coins-hunter.com

Немає коментарів:

Дописати коментар