Translate

11 травня 2016 р.

Монета України "Пам`яті жертв геноциду кримськотатарського народу"

Національний банк України 12 травня  2016 року вводить в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 18 травня 1944 року радянський режим розпочав депортацію кримських татар з історичної Батьківщини – Криму. Їх примусове виселення, обмеження засобів до існування призвело до загибелі близько половини відселених. Національний банк України уводить в обіг монету за участю Державної служби України з питань Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 16,54  г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 30000 штук. Гурт монети – рифлений.
 
На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України, напис «Україна», рік карбування монети «2016», номінал – «5 ГРИВЕНЬ» та композицію: на дзеркальному тлі – карта Кримського півострова, на якій зображено герб кримських татар – тамгу, унизу – колеса паротяга, що відбуває, як символ депортації кримськотатарського народу; ліворуч на дзеркальному тлі – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.
         На реверсі монети зображено стилізовану композицію: депортована кримськотатарська сім’я за колючим дротом у вагоні та написи: «18/05/1944» (вертикально ліворуч), «ГЕНОЦИД КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ» (угорі) та «QIRIMTATAR HALQINIС GENOTSIDI» (унизу).
Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Дем’яненко Володимир, Дем’яненко Анатолій


За матеріалами: www.bank.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар