Translate

17 травня 2016 р.

Монета України «Петриківський розпис» з серії «Українська спадщина»

Національний банк України 20 травня  2016 року вводить в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену декоративно-орнаментальному мистецтву - петриківському розпису, назва якого походить від селища Петриківка (Дніпропетровщина). Це самобутнє мистецтво має давні традиції та передається від покоління до покоління. Петриківський розпис у 2013 році включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 16,54  г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 35000 штук. Гурт монети – рифлений.
 
На аверсі монети розміщено: ліворуч - малий Державний Герб України, під яким вертикальний напис «Україна» та рік карбування монети «2016», праворуч номінал – «5 ГРИВЕНЬ»; стилізовану композицію: на дзеркальному тлі – фрагмент петриківського розпису та кисть художниці з пензлем; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч).
На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено стилізовану композицію: художниця в обрамленні кольорового петриківського розпису (використано тамподрук), ліворуч півколом напис «ПЕТРИКІВСЬКИЙ РОЗПИС».
Художник: Фандікова Наталія
Скульптор: Атаманчук Володимир, Дем’яненко Володимир


За матеріалами: www.bank.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар