Translate

18 червня 2016 р.

Нова монета з серії «Відродження української державності»

Національний банк України 20 червня 2016 року вводить в обіг пам’ятну монету номіналом 2 гривні присвячену 20-річчю Основного Закону України, прийнятого 28 червня 1996 року Верховною Радою України від імені Українського народу – громадян України всіх національностей. Конституція України закріплює фундаментальні положення організації і функціонування Української держави й суспільства.
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 12,8  г, діаметр – 31,0 мм, тираж – 30000 штук. Гурт монети – рифлений
 
На аверсі монети, що вертикально розділений навпіл на матову та дзеркальну поверхні, розміщено: угорі – малий Державний Герб України, праворуч півколом напис – «Україна», у центрі – будівлю Верховної Ради України, яка ліворуч обрамлена рослинним орнаментом, під будівлею – рік карбування монети «2016»; унизу півколом номінал «2 ГРИВНІ»; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч).
 На реверсі монети, що вертикально розділений навпіл на матову та дзеркальну поверхні, у центрі розміщено стилізовану розгорнуту книгу, над якою гілочка калини, праворуч на дзеркальному тлі написи: «20 РОКІВ» та півколом – «КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ»; ліворуч на матовому тлі зазначено текст перших статей Конституції України: «Стаття 1. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. Стаття 2. Суверенітет України поширюється на всю її територію. Україна є унітарною державою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною. Стаття 3. Людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю».
 Художник: таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Атаманчук Володимир  

За матеріалами: www.bank.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар