Translate

31 липня 2016 р.

Останній бій крейсера «Сідней»

Для Острови Ніуе викарбовано пам'ятну монету, присвячену 75-ій річниці загибелі крейсера Королівського австралійського військово-морського флоту.
На срібній монеті зображений легкий океанський крейсер «Сідней», введений в експлуатацію в 1935 р.
Номінал монети – 1 новозеландскій долар, дорогоцінний метал – срібло 925-ї проби, якість карбування – «Proof», маса – 25 г, діаметр – 40 мм, тираж – 1000 штук.
 
На аверсі монети «Крейсер "Сідней"» викарбувано портрет Її Величності королеви Великобританії Єлизавети II, навколо якого розташовані написи, розділені крапками: «ELIZABETH II», «NIUE 2016», «ONE DOLLAR», «1OZ 999 SILVER».
На реверсі срібної монети зображено австралійський крейсер, що веде вогонь по ворогу. У нижній частині монети на стрічці є напис – «HMAS SYDNEY II» (позначення «II» зазначено, щоб відрізняти даний крейсер від однойменного австралійського корабля, який брав участь у Першій світовій війні). Уздовж краю монети зображений корабельний канат. Реверс відрізняє високий рельєф.

За матеріалами: www.gold10.ru


HMAS Sydney (1934)
HMAS Sydney (Her Majesty's Australian Ship) – (Австралійський корабель Її королівської величності «Сідней») – легкий крейсер типу «Ліндер» Королівського австралійського військово-морського флоту (RAN) в 1934-1941 роках.
«Сідней» домігся великого успіху на початку Другої світової війни в бою у мису Спаду, проте 19 листопада 1941 року був потоплений німецьким допоміжним крейсером «Корморан», який був по суті переробленим торговим судном. У тому бою весь екіпаж корабля (645 осіб) загинув, що зробило загибель крейсера найбільшою втратою австралійського флоту в історії. Це також був найбільший союзний корабель, який загинув з усією командою.
Пошуки «Сіднея» після війни не припинялися. Дослідники регулярно повідомляли про виявлення останків австралійського крейсера, але кожен раз виявлялося, що сталася помилка. Лише в березні 2008 року австралійський прем’єр підтвердив знахідку останків обох кораблів. «Корморан» і «Сідней» лежать на глибині близько 2,5 кілометра приблизно в 20 морських милях один від одного, і в двохсот милях на північний захід від Карнарвона, Австралія.
 
HMAS Sydney в 1940 році
Австралійці розгадали таємницю загибелі крейсера «Сідней»
Австралійським експертам вдалося виявити причину самої загадкової катастрофи в історії Військово-морських сил, пов’язану із загибеллю гордості флоту крейсера «Сідней» в листопаді 1941 року, повідомляє Agence France-Presse. Катастрофа, що призвела до загибелі понад шестисот чоловік, сталася через «майже незрозумілою» помилкою капітана корабля.
Як уточнює агентство, дослідженням якого керував експерт Теренс Коул (Terence Cole) в своїй доповіді обсягом в півтори тисячі сторінок зробив висновок, що капітан Джозеф Бернетт (Joseph Burnett) допустив непрощенну помилку, не віддавши наказу свого екіпажу заступити на бойові пости при наближенні до ворожого кораблю – німецькому допоміжному крейсеру «Корморан».
Це сталося через те, що рейдер, або так званий «винищувач торгових суден», був замаскований під голландське цивільне судно. Бернетт, як стверджує дослідник, раніше отримав інформацію про те, що в цьому районі океану знаходиться німецький рейдер. У той же час, повідомлень з приводу голландських торгових кораблів йому не передавали.
Те, що капітан проігнорував ці факти, не вважаючи за помічений корабель загрозою, Коул вважає великою помилкою. В результаті, як стверджує експерт, «Сідней» наблизився до «Корморана» на небезпечну відстань, де всі його тактичні переваги зводилися нанівець, а німецький корабель отримав можливість атакувати, використавши ефект несподіванки.
Коул також прийшов до висновку, що як мінімум 70 відсотків членів екіпажу «Сіднея», швидше за все, були вбиті в результаті обстрілу противником. Решта матроси затонули разом з крейсером. «Корморан» також зазнав великих втрат в бою – близько 80 осіб.
Німецький допоміжний крейсер «HSK Kormaran»
Нагадаємо, що «Корморан» і «Сідней» затонули під час битви 19 листопада 1941 року. На борту австралійського корабля знаходилися 645 чоловік. Нікому з них вижити не вдалося. У той же час 317 з 397 членів екіпажу «Корморан» встигли врятуватися на шлюпках. Обидва корабля були виявлені австралійцями в березні 2008 року приблизно в 200 морських милях від західного узбережжя країни.
Уламки крейсера «HMAS Sydney» лежать на глибині 2468 м

Монумент загиблим морякам крейсера «HMAS Sydney», на заході Австралії
За матеріалами: ru.wikipedia.org, lenta.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар