Translate

21 грудня 2016 р.

Нова монета України серії «Стародавні міста України»

Давній Дрогобич
Національний банк України 22 грудня 2016 року вводить в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену давньому галицькому місту, яке за археологічними даними має давню історію, але документальні джерела про місто збереглись лише за останні десятиліття XIV сторіччя. Місто, розташоване на межі Наддністрянської рівнини і Карпатського передгір’я вздовж річки Тисмениці та її притоки (басейн Дністра), було одним з найбільших центрів солеваріння на Підкарпатті.
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 16,54  г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 30000 штук. Гурт монети – рифлений.

  

На аверсі монети розміщено: малий Державний Герб України, напис «Україна», номінал «5 ГРИВЕНЬ», рік карбування монети – «2016» (унизу праворуч); на передньому плані зображено вежу, на другому плані – міську ратушу та стилізовану панораму міста; унизу – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.
        На реверсі монети на тлі фрагмента гравюри із зображенням стародавнього Дрогобича розміщено герб міста (угорі), на передньому плані – храм св. Апостолів Петра і Павла та дерев’яну церкву Святого Юра; унизу на дзеркальному тлі – напис «ДРОГОБИЧ ДАВНІЙ».
Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Демяненко Анатолій, Дем’яненко Володимир

За матеріалами: www.bank.gov.ua




Немає коментарів:

Дописати коментар