Translate

19 грудня 2016 р.

Нова монета України серії «Пам’ятки архітектури України»

Костьол святого Миколая (м. Київ)
Національний банк України 19 грудня 2016 року ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену одній з найкрасивіших архітектурних пам’яток Києва – Миколаївському костьолу, побудованому у неоготичному стилі на початку ХХ століття київським архітектором В. Городецьким за проектом архітектора С. Воловського. Архітектура костьолу відрізняється легкістю, завершеністю пропорцій, а особливе враження справляють вежі-стріли та надзвичайно красива ліпнина.
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 16,54  г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 30000 штук. Гурт монети – рифлений.
        
 
На аверсі монет розміщено: ліворуч – малий Державний Герб України та напис «Україна» (вертикально); у центрі – інтер’єр костьолу святого Миколая, праворуч номінал – «5 ГРИВЕНЬ», унизу рік карбування – «2016» та праворуч - логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.
На реверсі монети зображено будівлю костьолу та розміщено написи: «КОСТЬОЛ СВЯТОГО МИКОЛАЯ» (півколом угорі) «КИЇВ» (над будівлею).
Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Дем’яненко Володимир

За матеріалами: www.bank.gov.ua

Костьол Святого Миколи
Національний будинок органної та камерної музики України розташований в перебудованому під концертний зал приміщенні Миколаївського костьолу з лютого 1980 p.
Споруда Миколаївського костьолу була завершена у 1909 p. за конкурсним проектом архітектора С.В. Валовського. Розробка проекту та будівництво здійснювались під керівництвом відомого київського архітектора  В.В. Городецького. Тривало будівництво 10 років (1899-1909 p.p.).
Архітектор В. B. Городецький народився в Україні, закінчив Петербурзьку академію мистецтв зі срібною медаллю. Його роботи були відзначені сміливістю інженерних рішень , використанням найновітніших досягнень науки і техніки. Для будівництва костьол у В.В.Городецький застосував новий для того часу будівельний матеріал – залізобетон. Миколаївський костьол – одна з найцікавіших споруд архітектури початку XX ст. Збудований в стилізованих готичних формах з високими стрілчастими шпилями, вирізняється стрункими пропорціями, легкістю, ясністю композиційної структури. Серед кращих споруд архітектора В. В. Городецького у Києві, крім костьолу, – будівлі Державного музею українського образотворчого мистецтва,  «Караїмська кенаса» (тепер – Будинок актора) та його власний особняк «Будинок з  химерами».
У 1909 p. костьол було освячено, хоча споруда не була добудована.
Після 1917 p. костьол закрили. У 30-ті роки використовували як складське приміщення, пізніше тут був розташований архів.
Під час Другої світової війни будівля була значно зруйнована.
У грудні 1978 p. було прийнято рішення Ради Міністрів УРСР про створення у Києві Республіканського будинку органної і камерної музики Міністерства культури УРСР та переобладнання для його концертного залу приміщення колишнього Миколаївського костьолу. Розміщення концертного залу в приміщенні колишнього костьолу вимагало проведення великої кількості робіт, необхідних для його функціонування в новій якості. Водночас з реставрацією (автор проекту О.Граужис) проводилась і часткова реконструкція (автор проекту І.Тукалевський).
        
Особлива увага приділялась естетичному оформленню та створенню комфортних умов залу. Для оформлення інтер’єрів Будинку були виготовлені в Прибалтиці кольорові вітражі, на Львівській меблевій фабриці – м’які стилізовані меблі, в Киверцях Івано-Франківської області – високоякісний паркет.
Спеціально для концертного залу майстрами фірми «Rieger-Kloss» (м. Крнов, Чехословаччина) було сконструйовано великий концертний орган. При конструюванні органу майстри намагалися наблизити його зовнішній вигляд до архітектурного стилю костьолу, що об’єднало унікальну архітектуру з унікальним інструментом.
За матеріалами: www.organhall.kiev.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар