Translate

24 червня 2017 р.

Нова монета України серії «Видатні особистості України»

Йосиф Сліпий
Національний банк України 20 червня 2017  року ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 2 гривні присвячену церковному і громадському діячеві, педагогу, меценатові, богослову, патріарху Української греко-католицької церкви (1975-1984) Йосифу Сліпому (мирське ім`я – Йосип Іванович Коберницький-Дичковський). Йосиф Сліпий – символ українського незламного духу, його метою була консолідація українців у світі.
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 12,8  г, діаметр – 31,0 мм, тираж – 35000 штук. Гурт монети –рифлений.


На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, під яким рік карбування монети «2017», напис «Україна» та номінал «2 ГРИВНІ»; на  дзеркальному тлі зображено: ліворуч – римський собор (збудований за сприяння Йосифа Сліпого), під яким написи: «СОБОР СВЯТОЇ СОФІЇ, РИМ»; праворуч – львівський собор, під яким написи: «СОБОР СВЯТОГО ЮРА, ЛЬВІВ» (собор Галицької митрополії УГКЦ, очолюваної митрополитом Йосифом Сліпим, у якому покоїться його прах); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (ліворуч).
На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено портрет Йосифа Сліпого, який ніби затиснутий кутами матових площин, що символізують мученицьку, подвижницьку долю патріарха, з обох сторін від портрета – слова з його заповіту: «…МОЛІТЬСЯ, ПРАЦЮЙТЕ І БОРІТЬСЯ ЗА ЗБЕРЕЖЕННЯ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ДУШІ» (ліворуч), «КОЖНОЇ ЛЮДИНИ УКРАЇНСЬКОГО РОДУ І ЗА  ВЕСЬ УКРАЇНСЬКИЙ НАРІД…» (праворуч) та написи: «ПАТРІАРХ ЙОСИФ СЛІПИЙ»; унизу – герб патріарха, з обох сторін від якого зазначено роки його життя – «1892» та «1984».
Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Демяненко Анатолій, Атаманчук Володимир


За матеріалами: bank.gov.ua 

Пам'ятник Йосифу Сліпому у м. Тернополі
(червень 2017 року)

Немає коментарів:

Дописати коментар