Translate

24 червня 2017 р.

Нова монета України

400 років Луцькому Хрестовоздвиженському братству
Національний банк України 20 червня 2017  року ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену історії Луцького Хрестовоздвиженського братства – національно-релігійної громадської організації волинської православної шляхти, яка мала на меті збереження та захист православної віри на Волині і відіграла надзвичайно велику роль у суспільно-політичному житті краю першої половини XVII ст. Наприкінці XVI – на початку XVII століть братства, що виникли у Львові, Києві, Луцьку, Острозі, Вільні та інших містах, розгортали благодійну і культурно-просвітницьку діяльність – відкривали шпиталі, школи, друкарні, поширювали книги, створюючи умови для розвитку культури і науки, споруджували церкви і монастирі
         Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 16,54  г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 30000 штук. Гурт монети – рифлений.
 

На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, праворуч від якого напис «Україна» (вертикально); унизу – номінал «5 ГРИВЕНЬ»; на дзеркальному тлі зображено Хрестовоздвиженську братську церкву (м. Луцьк, ХVII ст.), праворуч від якої, на тлі стилізованої сторінки стародруку – рік карбування монети «2017», логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.
На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено братчиків, угорі над якими – печатка братства та напис півколом: «ЛУЦЬКЕ ХРЕСТОВОЗДВИЖЕНСЬКЕ БРАТСТВО»; унизу – напис «400 РОКІВ».
Художник: Іваненко Святослав
Скульптор: Іваненко Святослав
За матеріалами: bank.gov.ua


Немає коментарів:

Дописати коментар