Translate

14 вересня 2017 р.

Нова монета України

500-річчя Реформації
Національний банк України 15 вересня 2017 року вводить в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену важливому явищу європейської культури – 500-річчю Реформації. Формальний початок релігійно-суспільного руху в Європі XVI – середини XVII століть пов’язують із виступом німецького реформатора, доктора богослов’я Віттенберзького університету Мартіна Лютера, який у 1517 році оприлюднив свої знамениті 95 тез, що були націлені проти практики продажу індульгенцій (звільнення від гріха, дароване Церквою) та наголошували, що людина досягає «спасіння душі» (або «виправдання») не через церкву та її обряди, а за допомогою віри, дарованої їй безпосередньо Богом. Вплив Реформації на українських землях виявився у демократизації церкви, наближенні її до народу, процесі створення національних шкіл, друкарень, перекладу Біблії та богослужбових книг живою українською мовою.
         Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 16,54  г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 40000 штук. Гурт монети –рифлений.
        
 
На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, під яким написи: «Україна»,  «5 ГРИВЕНЬ», праворуч – рік карбування монети «2017»; на дзеркальному тлі – хрест, ліворуч – стилізований аркуш розгорнутої Біблії, переклад якої німецькою мовою зробив Мартін Лютер, із декоративною закладкою з українським орнаментом, що символізує причетність України до загальноєвропейського процесу творення нової церкви. Праворуч від хреста розміщено п’ять тез, які є квінтесенцією цієї теології:
«ТІЛЬКИ ПИСАННЯ
ТІЛЬКИ ВІРА
ТІЛЬКИ БЛАГОДАТЬ
ТІЛЬКИ ХРИСТОС
ТІЛЬКИ БОГОВІ СЛАВА»;
логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу праворуч).
На реверсі монети розміщено: на червоно-чорному тлі (використано тамподрук), що символізує драматизм того часу, розп’яття, праворуч – Мартін Лютер, який тримає в руці аркуш зі своїми тезами, та написи: «МАРТІН ЛЮТЕР» (угорі), «500 РОКІВ РЕФОРМАЦІЇ» (вертикально ліворуч).
Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Атаманчук Володимир, програмне моделювання: Віталій Андріянов
За матеріалами: bank.gov.ua 


Немає коментарів:

Дописати коментар