Translate

17 вересня 2017 р.

Нова монета України серії «Пам’ятки архітектури України»

Катерининська церква в м. Чернігові
Національний банк України 18 вересня 2017 року вводить в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену церкві, яка є втіленням кращих традицій вітчизняної сакральної архітектури. Храм збудовано в стилі українського бароко в пам’ять про героїзм козаків Чернігівського полку, виявлений ними під час штурму турецької фортеці Азов у 1696 році під командуванням полковника Якова Лизогуба. Церква зведена на кошти братів козаків Якова та Семена Лизогубів, освячена у 1715 році.
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 16,54  г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 40000 штук. Гурт монети –рифлений.
 
На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, під яким напис «Україна»; у центрі на тлі дзеркального хрестоподібного плану Катерининської церкви – герб Лизогубів; рік карбування монети «2017» (праворуч); унизу напис – «5 ГРИВЕНЬ», ліворуч на дзеркальному тлі – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.
На реверсі монети зображено одну з візитівок Чернігова – Катерининську церкву (вид із висоти пташиного польоту), яка зустрічає гостей міста, та розміщено: праворуч – герб міста, під яким напис «ЧЕРНІГІВ», стилізовану дорогу, написи: «КОЗАЦЬКА КАТЕРИНИНСЬКА ЦЕРКВА» (унизу).
Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Демяненко Анатолій, Дем’яненко Володимир

За матеріалами: bank.gov.ua 


Катерининська церква в Чернігові є найвизначнішою в Україні пам’яткою стилю українського (козацького) відродження ХVІІ-ХVІІІ століть, що збереглася в автентичному вигляді, справила вирішальний вплив на розвиток української церковної архітектури ХVІІІ століття і досі відіграє роль містобудівної домінанти історичного середмістя. Церква знаходиться в історичному центрі міста, на високому мисі, відокремленому яром від Валу, Чернігівського дитинця.
Споруджена на честь героїзму козаків Чернігівського полку, проявленого під час штурму турецької фортеці Азов у 1696 році під командуванням чернігівського полковника, наказного гетьмана Якова Лизогуба. Церква освячена в 1715 році на честь святої Катерини, яку в Україні шанували з давніх часів.
Значних перебудов Катерининська церква не зазнала. Зазнала руйнувань у 1941-43 роках (згоріли дахи і верхи бань). Реставраційні роботи проводилися в 2 етапи: в 1947-55 роках та в 1975-80 роках.

Катеринка після пожежі 1941 року (фото із особистого архіву сім'ї Ягодовських)

За композицією споруда повторює традиційну дерев’яну українську церкву, де в єдине пластичне ціле об’єднані п’ять восьмериків, кожен з яких завершується куполом. Центральна глава підноситься над бічними, а вони в свою чергу – над рукавами архітектурного хреста. Вертикальність композиції церкви досягається відсутністю горизонтальних членувань стін, кути граней підкреслені пілястрами, більшість віконних отворів мають витягнуті по вертикалі форми, підкреслені наличниками, характерні вікна у вигляді хрестів.
Для Катерининської церкви характерна всефасадність. Існують три вхідних портали: північний, східний та південний. Основну роль в оздобленні фасадів відіграють обрамлення порталів і віконних отворів: трикутні фронтончики, наличники, мілкопрофільовані карнизи. В церкві відсутній ліпний орнамент, в якості будівельного і декоративного матеріалу використана звичайна і лекальна цегла, яка замінила плінфу.
Головною рисою інтер’єру храму є розкриття внутрішнього простору вгору. В плані – це п’ятикамерний безстовпний храм, який вінчають п’ять позолочених бань. Верхи вирішено традиційним для України склепінням із заломами (з двома заломами – в центральному об’ємі та одним заломом – над раменами).
У 1933 в церкві відбулось останнє богослужіння, після чого вона була закрита. До липня 2006 року в церкві розміщалася експозиція Музею народно-декоративного мистецтва Чернігівщини.
18 липня 2008 року козацька православна громада разом з єпископом Чернігівським і Ніжинським Іларіоном зайшли в храм і через 75 років після заборони, відновила богослужіння. З того часу храм став козацьким кафедральним собором Чернігівської єпархії.
За матеріалами: samsobi.com.ua



 


Фото з архіву "Збирача монет" (O.L.P.)

Немає коментарів:

Дописати коментар