Translate

31 грудня 2017 р.

Монета Мальти «Операція “П’єдестал”»

У серпні 2017 року Мальта випустила нову монету «Операція “П’єдестал”», присвячена 75-річчю операції, проведеної Великобританією, з постачання Мальти в ході Другої світової війни, в серпні 1942 року. В ході операції, незважаючи на великі втрати, союзникам вдалося доставити на Мальту паливо та інші запаси, необхідні для продовження оборони острова. Кораблі прибули на острів 13 серпня, в день мальтійського свята Святої Марії, і місія отримала назву конвой Святої Марії.
Мальта була однією з головних цитаделей британського флоту в Середземномор’ї, з усіх боків оточеній військами країн фашистського альянсу. На Мальті, поряд з Гібралтаром і Олександрією – трьох найбільших військово-морських базах Середземного моря, контрольованих Великобританією, будувалася вся стратегія союзників на Південному фронті Другої Світової.
Протягом двох довгих років нечисленний гарнізон Мальти знаходився в блокаді, стійко протистоячи нальотів італо-німецької авіації, і відчутно огризався у відповідь, регулярно відправляючи бомбардувальники, підводні човни і торпедоносці на перехоплення фашистських конвоїв в Північну Африку на допомогу військам Роммеля. Однак мальтійці гостро потребували допомоги метрополії. В першу чергу, це стосувалося палива і боєприпасів. Для закріплення успіхів, досягнутих в Лівійській пустелі і віддаючи належне Мальті, як однієї з найважливіших баз на шляху майбутнього вторгнення на Сицилію, англійці відправили на острів величезний конвой, що складається з 14 торгових кораблів (з них 4 танкера) з паливом, зброєю і військовим спорядженням . Їх охороняли 4 авіаносця, 2 лінкора, 7 легких крейсерів і 32 есмінця. Для того, щоб відправити цей морський караван на Мальту, союзники навіть тимчасово відмовилися від відправки арктичних конвоїв в Радянський Союз. Ця операція отримала кодову назву «П'єдестал».
Але італійці і німці також чекали цей конвой. З усього Середземного моря і Північної частини Атлантики в регіон були стягнуті німецькі підводні човни, яким сприяв італійський військово-морський флот, що базувався на Сицилії та Сардинії.
Зустріч флотів супротивників сталася 11 серпня, коли союзний конвой вже минув Гібралтар. Практично відразу пішов на дно британський авіаносець «Eagle», в який потрапили одразу 4 торпеди з німецького підводного човна. Після цього фашисти перенесли вогонь на найважливішу мету – танкер «Огайо». Він отримав торпеду в борт і два влучення бомб, але за підтримки інших кораблів зумів дістатися до порту Валетти. Решта сили конвою не на життя, а на смерть зчепилися з італо-німецькими льотчиками і моряками.
З 14 торгових кораблів конвою союзники втратили 9, і це не рахуючи втрат авіаносця, двох крейсерів і есмінця. Втрати Німеччини і Італії були незрівнянно меншими: 2 потоплені підводні човни і 4 пошкоджених бойових корабля. Однак ті вантажі, що конвой доставив на Мальту – 37 винищувачів «Спитфайр», а також пальне, спорядження і боєприпаси, допомогли острову вистояти і зіграти свою ключову роль в розгромі Італії і виході її з війни, що сталося всього через рік.
Номінальна вартість монети – 10 євро 2017 року. Діаметр – 38.61 мм, вага – 28.28 гр, метал – срібло 925 проби, якість карбування «Proof», тираж – 2000 шт.
 

На аверсі в центрі розташований герб Мальти в оточенні 12 зірок. Написи: назва країни емітента – «MALTA» і рік емісії монети «2017».
На реверсі зображено кораблі конвою «Святої Марії», в нижній частині, зліва  розташований Георгіївський хрест Мальти. Написи: по колу – «OPERATION  PEDESTAL • KONVOJ TA ’S.MARIJA», «THE MALTA GEORGE CROSS». Праворуч від хреста – «75TH ANNIVERSARY 1942-2017».

За матеріалами: http://coins.su/forum/topic/

Немає коментарів:

Дописати коментар