Translate

20 квітня 2018 р.

Нова монета України серії «Літаки України»


Літак Ан-132
Національний банк України 11 квітня 2018 року ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену багатоцільовому літаку Ан-132, який призначений для виконання широкого спектра завдань. Літак створений колективом Державного підприємства «Антонов» завдяки багаторічному досвіду і використанню новітніх авіаційних технологій.
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 16,54  г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 40000 штук. Гурт монети –рифлений.
 
На аверсі монети розміщено: угорі – напис «Україна», під яким малий Державний Герб України; у центрі – стилізовану композицію: сонце, стилізоване крило та птахи; унизу номінал – «5 ГРИВЕНЬ», рік карбування монети – «2018» (праворуч) та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (ліворуч).
На реверсі монети у центрі на дзеркальному тлі зображено літак Ан-132 та написи: «ЛІТАКИ УКРАЇНИ» (угорі) «АН-132, AN-132» (унизу), між якими розміщено логотип «АН».
Художник: Дем’яненко Володимир
Скульптор: Дем’яненко Володимир
За матеріалами: bank.gov.ua 

 

Ан-132 – українсько-саудівський легкий транспортний літак.

Літак створений як багатоцільовий сухопутний все аеродромний близько- та середньо магістральний двомоторний турбогвинтовий однофюзеляжний дозвуковий легкий транспортний моно-високопланнормальноїнормальної схеми 3-го класу.
Особливістю літака є його пристосованість до експлуатації у різноманітних кліматичних умовах, особливо в умовах спекотного клімату, на високогірних та непідготовлених аеродромах.
Виокремленою рисою легкого транспортного літака Ан-132 є можливість його експлуатації із піщаних злітно-посадкових смуг.
Експлуатація літака в транспортному варіанті, передбачає повну автономність при базуванні на слабко- та не підготовлених аеродромах завдяки вбудованому комплексу завантаження/розвантаження та із застосуванням допоміжної силової установки.
Ан-132 також може виконувати повітряне десантування вантажів на парашутних платформах та парашутистів, перевозити людей, транспортувати хворих та поранених в умовах надзвичайних ситуацій.
За матеріалами: uk.wikipedia.org







Немає коментарів:

Дописати коментар