Translate

27 квітня 2018 р.

Нова монета України серії «Області України»


Автономна Республіка Крим
Національний банк України 25 квітня 2018  року ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену автономній адміністративно-територіальній одиниці на півдні України, розташованій на Кримському півострові, який омивається водами Чорного та Азовського морів. Крим має величезний курортно-рекреаційний потенціал, який забезпечують природні курортні фактори та унікальні ландшафти, славиться численними пам’ятками археології, історії, культури, архітектури та містобудування. Багата історія Криму та народів, що сформували його сьогоднішнє етнічне обличчя, – українців, кримських татар, росіян, греків, вірмен та інших етнічних та етноконфесійних громад. У 2014 році Автономну Республіку Крим було підступно окуповано Російською Федерацією. Насильницька анексія Криму не визнається Українською державою і міжнародною спільнотою, які вважають півострів тимчасово окупованою територією. Пам’ятна монета продовжує серію, присвячену областям і територіальному устрою нашої держави.
         Біметалеву монету виготовлено з недорогоцінних металів, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 9,4  г, діаметр – 28,0 мм, тираж –45000 штук. Гурт монети – секторальне рифлення.
       
 


          На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, по колу написи: «НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ» (угорі), «П’ЯТЬ ГРИВЕНЬ» (унизу), праворуч – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України; у центрі – композицію, що символізує Крим: Ведмідь-гора (Аю-Даг), праворуч від якої – рік карбування монети «2018»; на тлі стилізованих хвиль – античний корабель, під яким – Ханський палац у Бахчисараї, альтанка в Херсонесі, де відбулося хрещення князя Володимира (ліворуч), унизу – гроно винограду, амфора, татарська та антична монети, квіти гірської лаванди.
         На реверсі монети зображено стилізовану карту України на тлі орнаменту з твору «Таріль» автора Рустема Скибіна, по колу розміщено написи: «АВТОНОМНА РЕСПУБЛІКА КРИМ» (угорі), «Україна» (унизу). 
Художник: Іваненко Святослав

Скульптор: Іваненко Святослав
За матеріалами: bank.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар