Translate

12 квітня 2016 р.

У Канаді створено монети-«писанки»

Цікава новина прийшла з Канади. Королівський монетний двір цієї країни випустив чотири тисячі срібних монет номіналом в 20 канадських доларів, зроблених у вигляді традиційної української писанки, тобто овальної форми і з візерунками.
Яйцеподібна форма монет – перший прецедент в історії канадської нумізматики. Вихід монети приурочений до 125-річчя утворення першого українського поселення Канади. Таким чином, Канада, де проживає багато етнічних українців, проявила інтерес і повагу до українського народного мистецтва. Дизайн монети, до речі, зроблений канадською художницею українського походження Енн Мораш.
Та й у світовій практиці це перший випадок створення монети у формі пасхального яйця. Оскільки монети незвичайні і їх випущено небагато, то, очевидно, вони будуть являти собою великий інтерес для нумізматів.
Лицьова сторона монети розписана в традиційному українському стилі. Квіти – символ любові, добра і краси, сонце і зірки – символіка життя, хвилі уособлюють вічність, а зелені гілки – молодість і здоров'я.
На зворотному боці зображено профіль британської королеви Єлизавети ІІ. Це незмінний атрибут усіх канадських монет.


Писанка – це розписане яйце, частина обряду святкування християнської Пасхи, вид декоративного мистецтва. Яйце асоціюється з родючістю, з відродженням природи навесні.
За матеріалами: ua.igotoworld.com

Немає коментарів:

Дописати коментар