Translate

5 вересня 2016 р.

Нова монета України «Україна – непостійний член Ради Безпеки ООН. 2016-2017 рр.»

Національний банк України 7 вересня 2016 року вводить в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену події, яка дає Україні додатково змогу інформувати світову громадськість про те, що відбувається в нашій країні, та нові можливості для захисту суверенітету та територіальної цілісності. Рада Безпеки ООН – постійно діючий орган Організації Об’єднаних Націй, на який покладено відповідальність за підтримання міжнародного миру і безпеки.
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 16,54  г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 30000 штук. Гурт монети – рифлений.
 
На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України, написи «Україна», номінал «5 ГРИВЕНЬ» (праворуч), ліворуч – рік карбування монети «2016» і логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України; жовто-блакитна стрічка (використано тамподрук) на тлі земної кулі, увінчаної калиновою гілкою.
На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено емблему ООН, навколо якої написи: «ТРАНСФОРМУЮЧИ СПІЛЬНІ ЗУСИЛЛЯ НА БЛАГО МИРУ, БЕЗПЕКИ І ПРОЦВІТАННЯ» та написи на матовому тлі по колу: «УКРАЇНА – НЕПОСТІЙНИЙ ЧЛЕН РАДИ БЕЗПЕКИ ООН», «2016-2017».
Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Іваненко Святослав
За матеріалами: www.bank.gov.ua

Непостійні члени Ради Безпеки ООН
10 членів обираються Генеральною Асамблею ООН на дворічний термін (кожного року по 5), починаючи з 1 січня. Члени обираються регіональними групами і затверджуються Генеральною Асамблею ООН. Щоб бути обраною в Радбез, держава-кандидат повинна отримати щонайменше 2/3 всіх голосів за місце, що може приводити в глухий кут, якщо є два приблизно рівні за силою кандидати; у 1979 безвихідь між Кубою та Колумбією було вирішено лише через три місяці та 154 раундів голосування, коли обидві держави забрали заявки на користь Мексики як компромісного кандидата.
Непостійні члени Ради Безпеки ООН обираються за географічним принципом, а саме:
·         п’ять — від країн Африки і Азії;
·         один — від країн Східної Європи;
·         два — від країн Латинської Америки;
·         два — від країн Західної Європи та інших країн.


Зала засідань Ради Безпеки ООН
За матеріалами: uk.wikipedia.org

Україна обрана непостійним членом Ради Безпеки ООН на 2016-2017 роки, отримавши підтримку 177 країн зі 193 членів Генасамблеї ООН.
Україна вже тричі обиралася до складу непостійних членів Радбезу ООН, останній раз у 2001-2002 рр.
Раніше глава МЗС Павло Клімкін заявив, що позиція Києва під час роботи Радбезу "точно не буде примирливою" щодо Росії, яка, є постійним членом цього органу.
"Обрання до Ради Безпеки є особливо важливим для нас на тлі російської агресії. Вперше ми отримали абсолютно унікальну ситуацію, яку не можна було уявити, що постійний член Радбезу - це агресор, що веде гібридну війну проти України", - сказав Клімкін.
Крім України статус непостійного члена Радбезу ООН також отримали Японія, Єгипет, Сенегал та Уругвай. Нові непостійні члени Радбезу почнуть виконувати свої обов'язки 1 січня 2016 року, замінивши собою Чад, Чилі, Йорданію, Литву та Нігерію.
До Ради Безпеки ООН входять 15 країн. Постійними членами організації є лише п'ять із них: Велика Британія, Китай, Росія (як правонаступниця СРСР), США та Франція. Вони також мають право вето під час голосування.
За матеріалами: www.eurointegration.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар