Translate

30 вересня 2016 р.

Нова монета України серії «Вищи навчальні заклади України

70 років Київському національному торговельно-економічному університету
Національний банк України 30 вересня 2016 року вводить в обіг пам’ятну монету номіналом 2 гривні присвячену сучасному вищому навчальному закладу, який визначив свою місію так: «Працюємо для нинішнього та майбутнього поколінь».
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 12,8  г, діаметр – 31,0 мм, тираж – 30000 штук. Гурт монети – рифлений.
 
На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис півколом «Україна»; у центрі на дзеркальному тлі – великий герб Київського національного торговельно-економічного університету, на стрічці якого – девіз латиною: «SCIENTIA DIFFICILIS SED FRUCTUOSA» («Наука важка, але плідна»), праворуч рік карбування – «2016»; унизу номінал – «ДВІ ГРИВНІ» та ліворуч – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.
На реверсі монети зображено будівлю університету та розміщено написи: «70 РОКІВ» (під будівлею) «КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ» (півколом угорі) «ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ» (унизу).
Художник: Атаманчук Володимир
Скульптор: Атаманчук Володимир, Іваненко Святослав

За матеріалами: www.bank.gov.ua

Київський національний торговельно-економічний університет (КНТЕУ) (англ. Kyiv National University of Trade and Economics або KNUTE) – вищий навчальний заклад Міністерства освіти і науки України.
Історія Київського національного торговельно-економічного університету бере початок від Київського філіалу Всесоюзного заочного інституту радянської торгівлі, заснованого 1946 року. У зв’язку зі створенням у 1958 році Міністерства торгівлі УРСР та підпорядкуванням йому навчальних закладів, розташованих на території України, згідно з постановою Ради Міністрів УРСР №50 від 14 січня 1959 року Київський філіал Всесоюзного заочного інституту радянської торгівлі було підпорядковано Харківському інституту радянської торгівлі, в тому ж році – Донецькому інституту радянської торгівлі.
У вересні 1965 року директором філіалу призначено кандидата економічних наук Василя Задорожного. Заступником директора став кандидат економічних наук Олексій Колчигін. Нагальна потреба в кадрах вищої кваліфікації для галузі торгівлі сприяла створенню на базі філіалу самостійного вищого навчального закладу. Постановою Ради Міністрів УРСР №195 від 4 березня 1966 року на базі Київського філіалу Донецького інституту радянської торгівлі створено Київський торгово-економічний інститут, до складу якого увійшли Одеський і Чернівецький філіали. У складі інституту почали діяти 4 факультети: торговий, економічний, технологічний та підвищення кваліфікації.
У жовтні 1966 року ректором КТЕІ призначено кандидата філософських наук Тамару Скирду. За її ініціативою включено до плану будівництва і споруджено інститутський комплекс у складі навчально-лабораторного корпусу, гуртожитків, комбінату харчування, актової зали. Провідними науково-педагогічними кадрами стали Лев Безпалий, Василь Горелкін, Володимир Іваницький, Михайло Мельман, Олексій Колчигін, Ганна Рудавська та інші. На викладацьку роботу в інститут пререйшли з Українського науково-дослідного інституту торгівлі та громадського харчування Міністерства торгівлі СРСР. Для забезпечення навчального процесу висококваліфікованими кадрами-педагогами було створено аспірантуру, спеціалізовану вчену раду із захисту кандидатських дисертацій.
У 1986-1987 роках на посаді ректора працював доктор економічних наук, професор Іван Майборода, у 1988-1990 роках – кандидат економічних наук, професор Віктор Невесенко. У листопаді 1991 року на посаду ректора призначено Анатолія Мазаракі.
У квітні 1994 року інститут отримав найвищий IV рівень акредитації. У серпні 1994 року на базі Київського торгово-економічного інституту постановою Кабінету Міністрів України № 542 від 29 серпня 1994 створено Київський державний торговельно-економічний університет. Указом Президента України № 1059/2000 від 11 вересня 2000 року університету надано статус національного.
Згідно Розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.11.2015 р. №1223-р. «Про реорганізацію Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі» та Наказу МОН України від 17.12.2015 № 1309 «Про реорганізацію Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі» Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі приєднано до Київського національного торговельно-економічного університету з утворенням на його базі структурного підрозділу Університету.
Університет знаходиться у Деснянському районі м. Києва на території Лісового масиву.
В КНТЕУ навчається 36.600 тисяч студентів, у тому числі 13,5 тисяч за денною формою навчання. Підготовка фахівців здійснюється за 5 напрямами (економіка і підприємництво, менеджмент, торгівля, харчова технологія та інженерія, право), 27 спеціальностями, 48 спеціалізаціями.
У фонді бібліотеки понад 1.200.000 одиниць зберігання. При університеті діє аспірантура і докторантура.
За матеріалами: uk.wikipedia.org

Немає коментарів:

Дописати коментар