Translate

4 лютого 2016 р.

Черговий «президентський долар» присвячений Ніксону

Монетний двір США поповнив серію «Президенти» монетою, випущеною в честь 37-го президента США.
Річард Ніксон (англ. – Richard Nixon; 1913-1994) – єдиний президент США, який пішов у відставку до закінчення терміну. Причиною цього став так званий «Уотергейтський скандал», що загрожував главі держави імпічментом.
Пам’ятна монета викарбувана з латуні на монетних дворах у Філадельфії і Денвері. Її маса – 8,1 г, діаметр – 26,49 мм, товщина – 2 мм.
       
 
Аверс «президентського долара» стандартний: на ньому зображена Статуя Свободи, вказаний номінал – «$ 1» і півколом по краю монети викарбовано напис – «UNITED STATES OF AMERICA».
На реверсі колекційної монети зображено профільний портрет Ніксона. Угорі півколом викарбовано його ім’я – «RICHARD M. NIXON». Внизу, також півколом, написано: «IN GOD WE TRUST», «37th PRESIDENT», «1969-1974».


Річард Мілхауз Ніксон (англ. Richard Milhous Nixon; 9 січня 1913, Йорба-Лінда, Каліфорнія – 22 квітня 1994, Нью-Йорк) – 37-й Президент Сполучених Штатів Америки (1969-1974), від Республіканської партії.

        
Річард Ніксон народився 9 січня 1913 року в родині квакерів.
У 1953-1961 був віце-президентом в адміністрації Ейзенхауера, граючи помітну публічну роль і часто виступаючи від імені адміністрації. На виборах 1960 перший раз балотувався від республіканців в президенти, однак зазнав поразки від Джона Кеннеді. У 1968 і 1972 обирався на президентську посаду (єдиний американський політик, обраний на два терміни віце-президентом, а згодом на два терміни президентом).
Під час його правління американські астронавти висадилися на Місяць. Зовнішньою політикою в цей період керував Генрі Кіссінджер. При Ніксоні встановилися особливі відносини США з КНР (ознаменовані сенсаційним особистим візитом президента в Китай) і почалася політика розрядки у відносинах з СРСР.
Автограф президента

У травні 1972 року Ніксон (першим з президентів після Рузвельта в 1945 р.) з дружиною відвідував Радянський Союз, зокрема Київ. Під час цього візиту він підписав з Брежнєвим договір ОСВ-1. Він був також першим президентом, який відвідав усі 50 штатів.
Ніксон - єдиний президент США, достроково припинив свої повноваження і подав у відставку. Це сталося після скандалу, відомого як «Уотергейт», і звинувачень, що загрожували йому імпічментом. Ніксона зазвичай відносять до числа самих одіозних президентів (хоча і підкреслюючи суперечливість фігури: зовнішньополітичні успіхи, жорсткий і загалом ефективний стиль управління).
Ніксон в період президентства піддався шквалу критики з боку демократів за дії у В'єтнамській війні. Річарда Ніксона можна назвати «червоним» президентом, жоден президент США так тісно не співпрацював з комуністичними режимами.
Незадовго до смерті Ніксон знову побував у Росії. На його похороні були присутні президент Клінтон і всі живуть на той момент екс-президенти США, але Річард Ніксон був похований без державних почестей.

За матеріалами: biographie.in.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар