Translate

16 серпня 2016 р.

Нові монети України серії «Відродження української державності»

Монети серії входить до набору з чотирьох пам`ятних монет у сувенірній упаковці: «Київська Русь», «Галицьке королівство», «Козацька держава», «25 років незалежності України», присвячених 25-річчю незалежності України, кожна з яких репрезентує певний етап державного становлення та розвитку держави впродовж тисячоліття.

Монети виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 16,54  г, діаметр – 35,0 мм, тираж кожної монети – 50000 штук. Гурт монети – рифлений.

25 років незалежності України
Національний банк України 17 серпня 2016 року вводить в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену відновленню української державності в новітній період історії і відображає головні етапи становлення та багатовікового розвитку української державної традиції.
 
На аверсі монети розміщено: повну композицію, елементи якої зображені на аверсах монет «Київська Русь», «Галицьке королівство» та «Козацька держава», що символізує етапи становлення та розвитку держави, – лев та козак з мушкетом тримають малий Державний Герб України, над яким – рослинний орнамент та вінець; унизу на матовому тлі написи: «Україна», номінал «П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ», рік карбування монети «2016» (праворуч) та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (ліворуч). Автори композиції: Дмитрієнко М. Ф., Івахненко О. А., Мітченко В. С., Савчук Ю. К., Якутович С. Г.
На реверсі монети в центрі вінка зображено профіль молодої жінки у вінку з квітів – символічний образ України (стилізація з Державного кредитового білета УНР, виконаного Георгієм Нарбутом); написи «25 РОКІВ» (угорі), «НЕЗАЛЕЖНОСТІ» (півколом унизу).  
Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій 
Скульптор: Демяненко Анатолій, Дем’яненко Володимир

Київська Русь
Національний банк України 17 серпня 2016 року вводить в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену витокам української державності - Київській середньовічній державі ІХ-ХІІІ століть, яка виникла на власній соціально-економічній і культурній основі та якій належало особливе місце в історії Європи.
 
На аверсі монети розміщено: угорі написи «Україна», номінал «5 ГРИВЕНЬ», рік карбування монети «2016» (праворуч) та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (ліворуч); у центрі на дзеркальному тлі – стилізований вінець київських князів та рослинний орнамент, під яким – малий Державний Герб України.
На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено стилізовану мапу, охоплену обручем, що символізує об`єднання Руських земель, на тлі мапи - вірчий знак Володимира Великого із зображенням тризуба; угорі півколом напис «КИЇВСЬКА РУСЬ».
Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Атаманчук Володимир, Іваненко Святослав

Козацька держава
Національний банк України 17 серпня 2016 року вводить в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену титульній сторінці історії нації, що принесла українському народу славу і безсмертя, та репрезентує Українську козацьку державу (1648-1782), що постала у вогні національно-визвольної революції середини XVII сторіччя, очолюваної гетьманом Богданом Хмельницьким.
 
На аверсі монети розміщено: праворуч на матовому тлі – номінал «5 ГРИВЕНЬ», написи вертикально «Україна», рік карбування монети «2016» та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України; ліворуч на дзеркальному тлі зображено козака з мушкетом, який тримає щит, на щиті – малий Державний Герб України.
На реверсі монети зображено стилізований геральдичний символ Козацької держави – «національний герб» – козак із мушкетом, угорі півколом напис «КОЗАЦЬКА ДЕРЖАВА».
Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Іваненко Святослав

Галицьке королівство
Національний банк України 17 серпня 2016 року вводить в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену Галицько-Волинській державі, яка досягла розквіту під час правління Данила Галицького, коронованого Папою Римським у 1253 році, та ілюструє спадкоємність державної традиції княжої доби і вектор тогочасної європейської інтеграції України-Руси.
 
На аверсі монети розміщено: ліворуч на матовому тлі номінал «5 ГРИВЕНЬ», написи вертикально «Україна», рік карбування монети «2016» та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України; праворуч на дзеркальному тлі зображено геральдичного лева – символ Галицько-Волинської держави, який тримає щит, на щиті – малий Державний Герб України.
На реверсі монети зображено стилізований портрет Данила Галицького на тлі прапора із зображенням лева, угорі напис півколом «ГАЛИЦЬКЕ КОРОЛІВСТВО».
Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Атаманчук Володимир, Демяненко Анатолій

 За матеріалами: www.bank.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар