Translate

30 серпня 2016 р.

Нова монета України серії «Вищи навчальні заклади України

200 років Харківському національному аграрному університету
імені В. В. Докучаєва

Національний банк України 1 вересня 2016 року вводить в обіг пам’ятну монету номіналом 2 гривні присвячену Харківському національному аграрному університету - одному з найстаріших навчальних закладів аграрного профілю, заснованому у 1816 році як Маримонтський інститут земельного господарства. Сьогодні це сучасний центр аграрної науки в Україні, який зробив вагомий внесок у розвиток національної освіти і науки та має міжнародне визнання.
Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 12,8  г, діаметр – 31,0 мм, тираж – 30000 штук. Гурт монети – рифлений.
 
На аверсі монети розміщено: угорі – малий Державний Герб України та напис «Україна»; у центрі на матовому тлі – логотип Харківського національного аграрного університету імені В. В. Докучаєва, ліворуч від якого – портрет першого директора Маримонтського інституту земельного господарства Веніаміна Флята та назви міст, у яких здійснював свою діяльність університет; унизу: номінал «2 ГРИВНІ», рік карбування «2016» та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (ліворуч).
На реверсі монети розміщено портрет В. В. Докучаєва, зображення сучасної будівлі університету та написи півколом: «ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ» (угорі півколом), «ІМЕНІ В. В. ДОКУЧАЄВА» (над будівлею), «200 РОКІВ» (унизу).
Художник: Таран Володимир, Харук Олександр, Харук Сергій
Скульптор: Атаманчук Володимир, Іваненко Святослав

За матеріалами: www.bank.gov.ua




Університет було засновано у 1816 р. у передмісті Варшави – Маримонті, під назвою Інститут земельного господарства. Першим директором інституту був призначений відомий у Варшаві педагог Веніамін Флят. У 1840 р. до нього було приєднано Варшавську лісну школу і він став називатися Маримонтським інститутом сільського господарства та лісівництва. У 1862 р. інститут було переведено в посад Ново-Олександрію (Пулави) Люблинської губернії. Тут він перебував до початку І світової війни. У 1914 р. його було переведено до Харкова і у 1921 р. перейменовано у Харківський сільськогосподарський інститут.
У 1941 р. за наполегливу результативну працю у підготовці висококваліфікованих кадрів для сільського господарства і у зв’язку з 125-річчям від дня заснування інститут було нагороджено орденом Трудового Червоного Прапора.
Під час німецько-радянської війни інститут було евакуйовано до міста Каттакурган Узбецької РСР. У жовтні 1944 р. він повернувся до Харкова.
У березні 1946 р. з нагоди 100-річчя від дня народження видатного вченого-ґрунтознавця В.В.Докучаєва інституту було присвоєно його ім’я.
За успіхи у підготовці висококваліфікованих кадрів для сільського господарства і у зв’язку з 150-річчям від дня заснування у 1966 р. інститут було нагороджено Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР.
У 1991 р. інститут було перетворено у Харківський державний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва, а в 2002 р. надано статус національного.


За матеріалами: uk.wikipedia.org

Немає коментарів:

Дописати коментар