Translate

27 серпня 2016 р.

Нова монета України серії «Стародавні міста України» "Давній Вишгород"

Давній Вишгород

Національний банк України 30 серпня 2016 року вводить в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену давньому місту Вишгороду, яке вперше згадується у «Повісті минулих літ» під 946 роком як резиденція великої княгині Ольги – «Ольжин град». Розквіт міста пов’язаний зі становленням Київської держави ІХ -ХІІІ століть, яке певний час виконувало роль заміської резиденції великих київських князів. Із Вишгородом пов’язане вшанування перших руських святих Бориса і Гліба – синів київського князя Володимира Святославича.
Монети виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – спеціальний анциркулейтед, маса – 16,54  г, діаметр – 35,0 мм, тираж монети –30000 штук. Гурт монети – рифлений.
 
На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України та напис УКРАЇНА; у центрі на дзеркальному тлі зображено князів Бориса і Гліба – перших святих, канонізованих православних князів-страстотерпців, між ними хрест, унизу – орнамент; написи: «БОРИС» (вертикально ліворуч), «ГЛІБ» (вертикально праворуч); унизу – номінал «5 ГРИВЕНЬ», рік карбування монети «2016» та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч).
На реверсі монети зображено кольоровий фрагмент однієї з найдавніших і славнозвісних ікон – Вишгородської ікони Божої Матері (використано тамподрук); ліворуч стилізована композиція – на тлі трикупольної церкви князь із дружиною, що виїхали з брами міста, і написи: «ДАВНІЙ ВИШГОРОД», « 946 РІК».
Художник: Іваненко Святослав
Скульптор: Іваненко Святослав

За матеріалами: www.bank.gov.ua

Вишгород  місто в Україні, адміністративний центр Вишгородського району Київської області. Населення 22 933 мешканців (перепис 2001). Географічні координати: 50°35' пн.ш. 30°30' сх.д. Розташоване на правому березі Дніпра, на Київському водосховищі, за 18 км від Києва. Київська ГЕС,Київська ГАЕС. Північне передмістя Києва. Уперше згадується в літописі в 946 році.
Давній Вишгород виник у Х ст. у 15 км вище Києва і гирла Десни, на високих пагорбах правого берега Дніпра, біля важливої переправи на торгівельних шляхах. Із самого початку будувався як місто-фортеця, яке було оточене потужними дерево-земляними укріпленнями: валами, ровами, ескарпами. У місто вели три дороги: зі сходу з долини Дніпра і перевозу; з півдня з Києва; з півночі – з Поліського шляху.
 Площа міста перед татарською навалою становила не менше 80 га. Як усі великі міста Київської Русі Вишгород поділявся на княжу частину дитинець; кремль та посад – ремісничі житлові квартали, що були як в межах укріплень, так і поза ними (у долині Дніпра).
Вишгород був найближчою до столиці резиденцією великих київських князів. У Х ст. його називали на честь великої княгині «град Волзин». Володимир Великий тримав тут своїх холопів.
За часів Ярослава Мудрого Вишгород стає значним духовним центром Русі. З 1020 р. в ньому перебували останки перших святих мучеників князів Бориса і Гліба. Роль Вишгорода, як значного духовного, релігійного центра підтримувалась авторитетом як митрополитів, так і світською владою, особливо великими київськими, чернігівськими та переяславськими князями.
Ярославичами (в 1072 р.) був збудований дерев’яний храм св. Бориса і Гліба. Онуки Ярослава: Святополк, Володимир Мономах та чернігівський Олег Святославич в 1115 р. побудували великий кам’яний собор-мавзолей та оздобили поховання князів золотом і коштовностями. За розмірами це був найбільший храм на Русі.
1115 р. Володимир Мономах будує під Вишгородом перший міст через Дніпро.
З кінця ХІ – початку ХІІ ст., місто стає значним економічним центром Середньої Наддніпрянщини, де швидко розвиваються гончарне, залізоробне та ювелірне виробництво. Вишгород стає об’єктом пожалування, але не перетворюється на окреме удільне князівство, а залишається передмістям Києва. У Вишгороді знаходились ставленики великого київського князя на правах воєвод: Ярополк Ізяславич, Всеволод Мстиславич, Вячеслав Володимирович, Андрій Юр’євич та ін. Була тут і своя посадська влада тисяцький, який здійснював і поєднував адміністративне керівництво, поліцейські функції та функції визиску. У цей же час будуються нові укріплення міста.
Статус міста Вишгород має з 1968 року.



За матеріалами: vyshgorod.osp-ua.info

Немає коментарів:

Дописати коментар