Translate

28 серпня 2016 р.

Білоруські гроші, які не були в обігу

Знайдений повний комплект легендарних не випущених в обіг білоруських банкнот з портретами Скорини, Богдановича, біло-червоно-білим прапором і гербом «Погоня». Як повідомляє сайт «Білоруська боністика», на великому закордонному аукціоні, проведеному Stack’s Bowers Galleries, був виставлений унікальний лот, який є історичною реліквією для Білорусі.
Це повний набір зразків білоруських банкнот з портретами Купали і Скорини. Гроші були віддруковані в 1994 році в Німеччині компанією Giesecke & Devrient, але поки вони «доїхали» до Білорусі, встиг змінитися герб, прапор – банкноти стали неактуальні, тираж був знищений.
Всі банкноти, виставлені на аукціоні Stack’s Bowers Galleries, без найменшого сумніву є справжніми, так як пройшли процедуру експертної перевірки. Всі 6 банкнот продавалися одним лотом зі стартовою ціною $6000, але бажаючих зробити стартову ставку не знайшлося. Але завдяки Stack’s Bowers Galleries широкому загалу стали доступні якісні зображення всіх 6 номіналів легендарного знищеного випуску білоруських банкнот.
На 1 рублі зображена Кам’янецька вежа, на 5 рублях – Спасо-Ефросіньевского церква в Полоцьку. 10 рублів прикрашає портрет Якуба Коласа, 20 рублів – Янки Купали, 50 рублів – Максима Богдановича, а на найбільшому номіналі в 100 рублів поміщений портрет Франциска Скорини.
 

 

 

 

 

 
 Нині діючі гроші теж ризикували, оскільки пролежали навіть не два роки, а цілих 7 років перед тим, як дійти зі сховища Нацбанку до гаманців білорусів.

За матеріалами: people.onliner.by

Немає коментарів:

Дописати коментар