Translate

15 січня 2016 р.

Монета «Соловей» відкриває серію «Місцеві птахи»

У минулому році в Німеччині припинили карбувати монети серії «Німецький ліс». У самому початку 2016 року компанія MDM Deutsche Münze оголосила про запуск нової шестирічної монетної програми.
Нова серія монет називається «Місцеві птахи». До неї увійдуть золоті монети, присвячені відомим диким птахам, які живуть у німецьких землях.
Всього в серії буде виготовлено шість монет: «Соловей» (2016), «Іволга» (2017), «Філін» (2018), «Сапсан» (2019), «Білий лелека» (2020), «Чорний дятел» (2021 ).
Дані монети будуть викарбувані на монетних дворах Берліна, Мюнхена, Штутгарта, Карлсруе і Гамбурга.
Перша монета даної серії номіналом 20 євро викарбовано з золота (чистота - 99,99%) і має масу – 3,89 г та діаметр – 17,50 мм, тиражем 40 000 штук буде випущена в червні 2016 року.
На аверсі монети «Соловей» викарбуваний герб ФРН – орел, оточений 12-ма зірками. У верхній частині монети по колу викарбовано напис – «BUNDESREPUBLIK DEUTSCHLAND». У нижній частині монети, також півколом, вказаний номінал – «20 EURO» і рік карбування – «2016».
На реверсі золотої монети на гілці дерева показаний співаючий соловей. У нижній частині по дузі напис «NACHTIGALL». Дизайнер реверсу – Bodo Broschat (Берлін).



Соловейко західний (Luscinia Megarhyncho)
Вид – Соловейко західний (Luscinia Megarhyncho)
Рід – Соловейко (Luscinia)
Родина – Myxoлoвкoвi (Muscicapidae)
Ряд – Горобцеподібні (Passeriformes)


Середовище існування
Соловейко західний поширений на теренах Північної Африки, у Центральній, Західній та Південній Європі, а також в Малій Азії. Часто птахи гніздяться у північній частині Близького Сходу і Центральної Азії, а на зимівлю відлітають в екваторіальні регіони Африки. На території України трапляється в Закарпатті, Передкарпатті, Придунайському регіоні та Криму. У межах гніздового ареалу ця співоча пташка зазвичай оселяється в листяних і змішаних лісах, старих парках, садах і на кладовищах. Обов’язковою умовою у виборі місця проживання є присутність поблизу озерця, або ж лісового потічка, ставка чи річки. Соловейко мешкає тільки на рівнинах і ніколи не селиться вище 400 м над рівнем моря.
Опис
Довжина тіла – 16,5 см
Розмах крил – 23-26 см
Вага – 14-36 г

Зверху бурий, поперек і надхвістя рудувато-бурі; низ білуватий, зі світлішими грудьми і черевом; махові пера бурі. Крила відносно короткі, що сприяє швидкому пересуванню в тісності. Хвіст іржасто-бурий; дзьоб бурий; ноги світло-бурі. Статевий диморфізм відсутній.


 

Спосіб життя
Соловейко західний прилітає в місця гніздування в середині квітня. Самці з'являються раніше самок. Зайнявши певну ділянку, сповіщають сусідів про свою появу дзвінким співом. У володіннях солов'я неодмінно повинні бути густі чагарникові зарості або високі трави, в яких легко сховатися від ворогів. Верхівки кущів і гілки дерев слугують соловейку місцем для співочих виступів і зручним спостережним пунктом, звідки можна заздалегідь помітити небезпеку. Обов'язковим при облаштуванні гнізда є наявність тінистих, позбавлених трав'яного покриву майданчиків, де соловейко може збирати поживу в опалому листі. Більшу частину дня птах присвячує пошукам їжі. Стрибаючи по землі соловейко розгрібає дзьобом або лапками лісову підстилку і вихоплює жучків, павучків, гусениць та іншу живність. Піймавши здобич, птах декілька разів вдаряє нею об землю, поки та не припиняє ворушитись. Іноді солов'ї ловлять комах на лету, а в літню пору із задоволенням ласують стиглими фруктами і ягодами. За потреби відпочинку, соловей сідає на гілячку, опускає крила і розкриває віялом хвіст. Восени солов'ї інтенсивно харчуються, щоб накопичити достатній запас жиру на тривалий і важкий переліт до місць зимівлі.

За матеріалами: www.gold10.ru  та  www.pernatidruzi.org.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар