Translate

27 січня 2016 р.

Біатлон на білоруських монетах

Національний банк Білорусі 26 січня 2016 року ввів в обіг золоту, срібну і мідно-нікелеву пам'ятні монети "Чэмпiянат свету па бiятлоне 2016 года. Осла". Про це повідомили БЕЛТА в управлінні інформації і громадських зв'язків Нацбанку.
Монети мають форму кола, з лицьового та зворотного боків – виступаючий кант по колу, бокова поверхня з рискою.
         Номінал золотої монети – Br20, проба сплаву 999, маса 3,11 г, діаметр 16,25 мм. Монети випущені тиражем 500 штук.
 
Аверс золотої монети: у центрі – рельєфне зображення державного герба; по колу написи: вгорі – «РЭСПУБЛІКА БІЛОРУСЬ», внизу: зліва – рік карбування, праворуч – проба сплаву; по центру номінал – 20 РУБЛЁЎ.
Реверс золотої монети: ліворуч – зображення в профіль біатлоністки, підготовлювану до пострілу, зверху справа напис у два рядки: «OSLO 2016, WORLD CHAMPIONSHIP, BIATHLON». 
          Номінал срібної монети – Br20, проба сплаву 925, маса 33,62 г, діаметр 38,61 мм. Монети випущені тиражем 2 тис. штук.
 
Номінал мідно-нікелевої монети – Br1, маса 15,50 г, діаметр 33 мм. Наклад таких монет – 2 тис. штук.
 
Аверс срібної та мідно-нікелевої монет: вгорі – рельєфне зображення Державного герба Білорусі, по колу напис: «РЭСПУБЛІКА БІЛОРУСЬ»; під гербом – у вигляді стилізованого орнаменту – фрагменти зображення спортивного інвентарю біатлоністів, в який вписані: зліва – рік карбування, праворуч – проба сплаву (на срібній); внизу в центрі – номінал: 20 РУБЛЁЎ (на срібній) і 1 РУБЕЛЬ (на мідно-нікелевій).
Реверс срібної і мідно-нікелевої монет: ліворуч – зображення стріляючої біатлоністки, від центру вправо – зображення мішеней для біатлону, внизу праворуч напис в три рядки: «OSLO 2016, WORLD CHAMPIONSHIP, BIATHLON».
 Монети викарбувані в ЗАТ «Литовський монетний двір». Вони виготовлені якістю: золоті та срібні – «Рroof», мідно-нікелеві – «Рroof-like». Випущені в обіг монети є законним платіжним засобом Білорусі і обов'язкові до прийому за номінальною вартістю при всіх видах платежів без всяких обмежень.

За матеріалами: www.nbrb.by  та   www.belta.by

Немає коментарів:

Дописати коментар