Translate

7 жовтня 2015 р.

Ще один затонулий корабель зображено на монетах номіналом 20 доларів

Незважаючи на погані ознаки, що переслідували спуск нового судна «Edmund Fitzgerald» на воду (довго не розбивалася пляшка об борт; в момент спуску корабель зісковзнув і зруйнував частину пристані; від серцевого нападу помер один з роззяв), його все-таки відправили перевозити вантажі по озерам, що входять в систему Великих озер Північної Америки. Він успішно справлявся зі своїм завданням рівно 17 років ... до 1975-го. В одну з штормових ночей корабель вдарився днищем у мілководну ділянку. Через пролом, який утворився після удару, та несвоєчасне його виявлення судно затонуло. Загинуло 29 членів команди. Хоча це тільки одна з версій події. Справжня причина аварії корабля досі ще не відома. Серед версій: перевантаженість судна; недбалість моряків, не закрили люки (туди ринула вода під час шторму).
Кораблю «Edmund Fitzgerald» присвячена третя монета з популярної серії «Загиблі в канадських водах кораблі».
Монета номіналом 20 доларів виготовлена з срібла (999) в якості «Proof» (кольорова). Вага – 31,39 г., діаметр 38 мм. Тираж 7000 шт.

Аверс: уздовж обідка протягнута точковий ланцюжок. У центрі зображена британська королева, на плечі якої вигравірувані ініціали дизайнера сторони («SB»). Легенда складається з скороченою титулатури монарха («DG REGINA»), імені («ELIZABETH II»).
Реверс: тамподруком на сторону нанесено зображення бурхливого озера і борються за життя суховантажів. Поверх ілюстрації викарбувана частина карти Канади, на якій написано: «20 DOLLARS», «CANADA», «2015», «JH» (ініціали художника).



Орієнтовна ціна монети «SS Edmund Fitzgerald »- $ 109.95 CAD.

За матеріалами: coinsplanet.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар