Translate

7 жовтня 2015 р.

Сонячна система Миколи Коперника показана на монеті номіналом 50 доларів

Компанія International Coin House для Острови Ніуе відрубала овальну монету, присвячену авторові геліоцентричної системи світу, що поклала початок першої наукової революції.
Сьогодні кожна дитина знає, що Земля й інші планети Сонячної системи рухаються навколо Сонця – геліоцентрізм доведений давним-давно. Але так було не завжди. Багато століть тому вірили, що Земля – ​​центр всесвіту, а Сонце – її супутник. Сорокарічні спостереження Миколи Коперника, польського астронома, механіка, математика і економіста, розвіяли загальну помилку про будову Сонячної системи. Учений створив свою геліоцентричну теорію, в якій центром світу є Сонце, навколо якого по орбітах рухаються планети, у тому числі і Земля. Він виклав теорію руху Місяця, розрахував відстань від Сонця до відомих тоді планет, пояснив зміну пір року, явище попереджання рівнодення і багато іншого.
500 років тому Микола Коперник зробив перші кроки на шляху до написання праці всього життя «Про обертання небесних сфер», коротко накидавши свою теорію – поки математично необґрунтовану – на декількох листках паперу. Цей на перший погляд малозначущий факт, пізніше втілився в першу наукову революцію, відображений на колекційної монеті Ніуе.
Монета номіналом 50 доларів викарбувана зі срібла 999 проби в якості «Рroof» і кількості 99 шт. Її вага – 31,1 г., розмір135 х 80 мм. На монеті знаходяться 26 кристалів Сваровські.
Аверс: у центрі зображена Сонячна система з планетами, що рухаються навколо Сонця: Меркурієм, Венерою, Землею, Марсом, Юпітером і Сатурном. Праворуч показаний астрономічний інструмент (армілярна сфера), яку використовував Коперник. Зліва знаходиться портрет королеви і рік («2015»). Вгорі уздовж краю монети написано: «ELIZABETH II NIUE», внизу позначений номінал – «FIFTY DOLLARS».
Реверс: портрет Миколи Коперника викарбуваний посередині. Позаду нього показана ратуша в Торуні (місто, де астроном народився). Біля портрета зображені конвалії – середньовічний символ медицини і науки. Під обличчям вченого стоїть його підпис і зазначено кількість років, що минули з часу створення геліоцентричної теорії. Серед рукописних заміток вміщено зображення Сонячної системи по Копернику. Планети виділені кристалами Сваровські. Зліва розташовано символічне уявлення теорії – Сонце, орбіта, Земля, Місяць. Метал, проба («Ag 999,9») відмічена в основі монети.

За матеріалами: coinsplanet.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар