Translate

7 жовтня 2015 р.

Аргентина представила «Мрію про Велику Батьківщину»

            Центральний банк республіки Аргентина випустив в обіг банкноту 5 песо з новим малюнком. Про це повідомляє сайт банку www.bcra.gov.arБанкнота носить романтичну назву «Сан-Мартін. Мрія про Велику Батьківщину». Як випливає з назви, вона присвячена національному героєві Аргентини, одному з керівників Війни за незалежність іспанських колоній в Латинській Америці 1810-1826 роках генералу Хосе Франсіско де Сан-Мартін і Маторрас (Jos Francisco de San Martín y Matorras, 1778-1850).

         

         Портрет генерала поміщений на лицьовій стороні банкноти. На звороті зображено постаті героїв боротьби за незалежність Південної Америки: Хосе де Сан-Мартіна (José de San Martín), Хосе Хервасіо Артигаса (José Gervasio Artigas), Симона Болівара (Simón Bolívar) і Бернардо О'ігхінса (Bernardo O'Higgins).




Розмір банкноти ідентичний розміру купюри 5 песо, що знаходиться зараз в обігу. Переважаючі кольори – зелений і фіолетовий. Купюра має наступні елементи захисту – водяний знак (портрет Сан-Мартіна і його ініціали «JSM»), OVI чорнило, видимі в ультрафіолеті приховані написи. Також нова банкнота має тактильні знаки для слабозорих та незрячих людей.Офіційно банкнота надійшла в обіг з 1 жовтня цього року. Купюри 5 песо колишнього випуску залишаються законним платіжним засобом, вони будуть поступово вилучатися з обігу.




Хосе Франсіско де Сан-Мартін і Маторрас (іспанською José Francisco de San Martín y Matorras; 25 лютого 1778 – 17 серпня 1850) аргентинський революціонер, генерал, національний герой Аргентини.
Під час окупації Іспанії військами Наполеона проявив себе як блискучий воєначальник і борець за свободу батьківщини.
Очоливши Андську армію повстанців, звільнив від іспанських колонізаторів територію сучасної Аргентини, Чилі й Перу.
У 1821-1922 роках очолював уряд Республіки Перу.
Помер 17 серпня 1850 року в еміграції. 1880 року його рештки були доставлені в Аргентину і перепоховані у Кафедральному соборі Буенос-Айреса.
На його честь названо астероїд 2745 Сан-Мартін.


За матеріалами: bonistika.net  та  uk.wikipedia.org

Немає коментарів:

Дописати коментар