Translate

10 жовтня 2015 р.

Військові кораблі на монетах Росії

12 жовтня 2015 року, Банк Росії вводить в обіг три пам'ятні монети в серії «Збройні сили Російської Федерації», присвячені надводним силам Військово-морського флоту.
Монети номіналом 1 рубль викарбувані зі срібла 925 проби в якості Рroof і кількості 5 тис. шт. кожного виду. Вага монети – 7,78г., діаметр – 25 мм. Всі монети викарбувана на Московському монетному дворі Держзнаку.
Аверс монет ідентичний і типовий – емблема Банку Росії (орел з опущеними крилами).
На реверсі першої монети викарбовано рельєфне зображення середньої емблеми Військово-морського флоту Росії, а внизу напис – «Надводні сили».
На реверсі другої монети викарбовано рельєфне зображення парусно-гребного фрегата «Апостол Петро», а внизу по колу напис «Надводні сили».
Фрегат «Апостол Петро» – перше судно флотилії, побудованої на верфі у Воронежі в 1696 році, після першого азовського походу Петра I. Корабель мав 36 гармат, його довжина становила 34,4 м, а ширина – 7,6 м; дно було плоске. «Апостол Петро» 14 років успішно служив у складі Азовського флоту. У 1712 році після невдалого Прутського походу Азовський флот припинив своє існування, але доля самого «Апостола Петро» невідома, хоча Петро I дав вказівку «зберегти його вічно як приклад за першість».


На реверсі третьої монети викарбовано зображення фрегата «Адмірал флоту Радянського Союзу Горшков» і вертольота, а внизу по колу напис «Надводні сили».
Багатоцільовий фрегат дальньої морської зони (проект 22350) «Адмірал флоту Радянського Союзу Горшков» – корабель важкої долі, оскільки будувався майже 10 років. Його довжина – 135 м, ширина – 15 м, водотоннажність – 4,5 тис. тонн. Закладено 1 лютого 2006 року в «Північної верфі» в Санкт-Петербурзі. Цей корабель став першим великим військово-морським кораблем, який почали будувати в Росії з нуля з часів розпаду СРСР. Спущений на воду 29 жовтня 2010 року. Ходові випробування були завершені тільки в травні 2015 року. Повинен встати на бойове чергування у складі Чорноморського флоту РФ. Оснащений артилерійським установками (130 мм), ракетними і зенітними комплексами, а також одним вертольотом Ка-52.

За матеріалами: coins-hunter.com

Немає коментарів:

Дописати коментар