Translate

17 грудня 2015 р.

Монета з колекції

Центральний банк Португалії в 1989 році випустив ряд монет з серії «Золотий вік португальських відкриттів».
Представляю вашій увазі монету номіналом 100 ескудо «Відкриття Канарських островів».
Монета масою 16,6 г і діаметром 34 мм виготовлена з мідно-нікелевого сплаву. Тираж монети 2 млн. шт.
На аверсі монети по центру зображено герб Португалії, який тримають чоловік і жінка (аборигени), вгорі напис по колу «REPUBLICA PORTUGUESA» внизу вказано номінал «100$00».

На реверсі зображено каравелу в океані, яка прямує до скелястих островів, по колу напис «1336 ILНAS CANARIAS 1479» внизу рік випуску монети «1989». 
 


Канарські острови (лат. Canis – «собака» та ісп. Las Islas Canarias – «собачі острови») – група островів вулканічного походження в Атлантичному океані, розташованих поблизу північно-західного узбережжя Африки, за 100 км від кордону між Марокко і Західною Сахарою.
Адміністративно це одна із 17 іспанських автономних спільнот. Функції столиці розділені між містами Санта-Крус-де-Тенеріфе і Лас-Пальмас-де- Ґран-Канарія, які є центрами провінцій Санта-Крус-де-Тенеріфе і Лас-Пальмас.
Острови отримали свою назву від великих собак, які водилися на островах. Про це писав давньоримський учений Пліній Старший. Також, про це свідчать 2 собаки, зображені на гербі та прапорі. Прапор Канар – розміщені вертикально блакитно-жовті смуги.  Жовтий, точніше канарковий, колір на прапорі символізує вільність птаха, родом із Канарських островів, відомого під назвою канарка.
Провінція Санта-Крус-де-Тенеріфе складається з островів Тенеріфе, Пальма, Гомера і Ієрро, провінція Лас-Пальмас із Ґран-Канарія, Лансароте і Фуертеветура.
         Визначні місця островів – піраміди в Ґюімар та найвища вершина Іспанії - Тейде (3718 м). На острові Ла-Пальма є Обсерваторії Північної півкулі (1981; умови для спостереження винятково сприятливі – не потрібне штучне світло, бо не буває туманів).
Політично на Канарських островах розташовується Автономне співтовариство Канарські острови Королівства Іспанія.




За матеріалами: uk.wikipedia.org  та vsviti.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар