Translate

23 грудня 2015 р.

Лісовий кіт на монеті Люксембурга

В жовтні 2015 року Королівським монетним двором Нідерландів для Великого Герцогстьва Люксембург випустив монету серії «Флора і фауна Люксембургу» із зображенням представника сімейства котячих – «Середньоєвропейський лісовий кіт».
Біметалева монета номіналом 5 євро виготовлена з срібла-925 (зовнішнє коло) та сплав «нордичне золото» (Cu89Al5Zn5Sn1) (внутрішнє коло) має масу 16,6 г, діаметр 34 мм. Тираж 3 тис. монет в якості «Proof»
 
На аверсі викарбовано портрет Великого Герцога Люксембурзького Анрі. Перпендикулярно портрету написи: «2015  LËTZEBUERG» у два рядки.
 На реверсі зображено лісового кота. Зверху уздовж канта напис назви тварини латинською «FELIS SILVESTRIS SILVESTRIS», знизу вказано номінал монети: «5 €URO».

Середньоєвропейська лісова кішка (лат. Felis silvestris silvestris) набагато більше, ніж степова або домашня кішка, має більш високехутро. За зовнішнім виглядом дуже схожа на домашню кішку, але відрізняється від неї більш великими розмірами і забарвленням – сірого, димчастого або коричневого кольору, темними смугами вздовж хребта, більш однорідною (без смуг) і світлим забарвленням хутра на боках, товстим пухнастим хвостом з численними поперечними кільцевими смугами і темним, як би обрубаним, пензликом (у домашніх кішок забарвлення може бути самого різного кольору, смуги уздовж хребта найчастіше відсутні, забарвлення хутра на боках – довільного кольору, хвіст тонкий і загострений на кінці довільного забарвлення). Термін вагітності становить від 63 до 68 днів, зазвичай народжуються від 2 до 4 кошенят.
Дикі кішки були поширені в епоху плейстоцену. Коли лід відступав, вони почали пристосовуватися до життя в густому лісі. У більшості європейських країн вони стали дуже рідкісними. У Шотландії існує загроза для популяції середньоєвропейської лісової кішки через схрещування з здичавілими домашніми кішками. Але східні популяції на Україні, в Молдавії, в Карпатах і на Кавказі майже не схрещуються з домашніми кішками. Невідомо, як саме схрещування впливає на заміщення популяції диких кішок. Можливо, «чистокровні» середньоєвропейські дикі кішки можуть зникнути зовсім. Але є думка, що схрещування не робить згубного впливу і генетична чистота кішок менш важлива, ніж їх існування в екосистемі.

За матеріалами: news.euro-coins.info

Немає коментарів:

Дописати коментар