Translate

20 грудня 2015 р.

Нові монети Росії серії «Місто військової слави»

18 грудня 2015 року Банк Росії ввів в обіг чотири нові монети серії «Міста військової слави».
Лицьова сторона всіх монет ідентична: на ній зображений номінал монет, який огинають гілки лавра (ліворуч) і дуба (праворуч). Усередині цифри «0» є захисний елемент у вигляді числа «10» і написи «РУБ», які спостерігаються під різними кутами зору до площини монети. У нижній частині розташований товарний знак монетного двору. Судячи із зображень монети, вони виготовлені на Санкт-Петербурзькому монетному дворі Держзнаку.
Монета номіналом 10 рублів виготовлена ​​з сталі плакованої латунню якості UNC. Вага монети – 5,65г., діаметр – 22 мм. Кожна монета викарбувана в кількості 10 млн. шт.
На зворотному боці монети на честь Таганрога викарбуваний герб міста: щит, розділений на чотири частини. У першій, срібній частині – два лазурових пояси. У другій, пурпуровій частині – вензель Петра I, а під ним напис – «1698». У третій,  лазуровій частині – срібний осетер в пояс. У четвертому, срібному полі – золотий кадуцей (жезл глашатаїв) поверх двох положеннях навхрест золотих якорів (річкових) з двома лапами того ж металу. В кінці XVII століття Таганрог став одним з форпостів Росії на узбережжі Азовського моря. Місто-фортеця був свідком самих різних битв. Під час російсько-турецьких воєн і в Кримську війну гарнізон Таганрога не раз відбивав атаки ворога. У Велику Вітчизняну війну Таганрог майже два роки був окупований, але важкі умови не зломили дух жителів, які створили підпільну організацію (одну з найбільших на півдні країни). Таганрог став третім містом, після Орла і Бєлгорода, на честь визволення якого в Москві 30 серпня 1943 відбувся салют.
На зворотному боці монети на честь Петропавловська-Камчатського викарбуваний герб міста: у срібному полі три чорних вогнедишних гори з червоним полум'ям і чорними димами над ними. Щитотримачі – срібні в золотих шатах Святі Апостоли Петро (праворуч) і Павло (ліворуч), однією рукою підтримують щит, а в іншій мають: Петро – срібні ключі і сувій, Павло – книгу. Біля підніжжя щита – два, покладених навхрест лапами вниз, золоті морські якорі, оповиті стрічкою ордена Червоного Трудового Прапора. Петропавловськ-Камчатський був заснований в 1740 році і відразу став грати важливу роль в російському мореплавстві. Найбільш яскраві сторінки історії міста пов'язані з обороною порту в серпня 1854 р. організацією оборони Камчатського півострова в роки Російсько-Японської війни, а також Курильської десантної операцією 1945 року.

На зворотному боці монети на честь Малоярославця викарбуваний герб міста, за основу якого взято герб Ярославля: в срібному полі з червоною зубчастою облямівкою чорний ведмідь, який стоїть та тримає лівою лапою на плечі золоту секіру, лезом догори. Місто було засноване в кінці XIV століття князем Володимиром Серпуховським (Хоробрим), який назвав його на честь свого четвертого сина Ярославля. Під час Вітчизняної війни 1812 р. місто стало ареною кровопролитного бою між армією Наполеона, яка намагалася пробитися на Калузьку дорогу, і російськими військами під командуванням Кутузова. Місто вісім разів місто переходило з рук в руки, в результаті чого було практично знищено. У році Великої Вітчизняної війни захисники Малоярославця 8 днів стримували наступ німецьких військ на Москву.

На зворотному боці монети на честь Можайська викарбуваний герб міста: у центрі срібного щита, увінчаного мурованою короною, – червона фортеця – символ мужності, сили, працьовитості, краси і свята. Військову славу Можайська в основному забезпечує розташоване в 12-ти кілометрах на захід від міста Бородінське поле – місце найбільшого бою російських військ з армією Наполеона, в якому брало участь 250 тис. чоловік. У період Великої Вітчизняної війни Можайська лінія оборони зіграла найважливішу роль в опорі наступу фашистських військ на Москву. Місто було окуповане з 18 жовтня 1941 року по 20 січня 1942 року.

За матеріалами: coins-hunter.com

Немає коментарів:

Дописати коментар