Translate

12 грудня 2015 р.

Нові монети Казахстану серії «Червона книга Казахстану»

Нацбанк Казахстану 11 грудня 2015 року випустив в обіг дві монети в серії «Червона книга Казахстану», присвячені Устюртському муфлону.
 Монети «Устюртський муфлон» серії «Червона книга Казахстану» виготовлені зі срібла якості «Рroof» номіналом 500 тенге і зі сплаву нейзильбер номіналом 50 тенге.




Монети зі срібла і сплаву нейзильбер мають ідентичні зображення лицьового та зворотного боків. Зображення на срібних монетах розташоване на дзеркальній поверхні. На лицьовій стороні монет розміщені стилізоване зображення планети Земля в людських долонях, що символізує дбайливе ставлення до всіх її мешканцям, логотип Національного Банку Республіки Казахстан. Також там розташовані написи «500 ТЕҢГЕ» на срібній монеті, «50 ТЕҢГЕ» на монеті зі сплаву нейзильбер, що позначають номінал монет. По колу монети проходять напису «ҚАЗАҚСТАН ҰЛТТИҚ БАНКІ» державною мовою і «NATIONAL BANK OF KAZAKHSTAN» англійською мовою. На зворотному боці монет зображений Устюртського муфлон на тлі скелястих гір. По колу монети розміщено написи «ҮСТІРТ МУФЛОНЫ» державною мовою, «OVIS ORIENTALIS ARCAL» латинською – зоологічна назва виду і число «2015», що позначає рік чеканки.
«Устюртського муфлон» – підвид азіатського муфлона. Це дикий степовий баран середніх розмірів на досить довгих ногах. У Казахстані мешкає найбільший підвид - Устюртського муфлон, який населяє не так однойменне плато на заході республіки, скільки його обривисті краю, так звані чинки, а також височини і западини півострова Мангишлак. Муфлон дуже рухливий, харчується мізерної пустельною рослинністю, п'є як прісну, так і гірко-солону воду.

За матеріалами: money.caravan.kz

Немає коментарів:

Дописати коментар