Translate

20 серпня 2015 р.

Нова розмінна монета Болгарії 2 лева

Затверджено дизайн нової розмінної монети Болгарії номіналом 2 лева, емісія буде в 2015 році.

Рада керівників Болгарського народного банку (УС БНБ) затвердила дизайн монети з номінальною вартістю 2 лева, випуск буде в 2015 році. У дизайні монети втілена тема і зображений провідний діяч Болгарії – Паїсій Хилендарський. Дана тема знайшла своє відображення в банкнотах і монетах (1 лев) випуску 1999, 2002 і 2005 років. Питання про випуск цієї монети обговорювалося ще восени 2013 року, потреба в заміні банкноти в два лева на монету в 2 лева визначається швидким знеціненням грошей, відповідно потрібно часта їх заміна і природно це збільшує вартість готівкового грошового обігу. Технічні характеристики і точний опис нової монети будуть опубліковані Центральним банком Болгарії в Офіційному віснику протягом наступного календарного року. Точна дата, коли монети номіналом в 2 лева стане законним платіжним засобом, визначатиметься окремим рішенням Ради Національного банку в 2015 році. При цьому монети і банкноти старого зразка, випуску 1999 року і 2005 року залишаються законним платіжним засобом, навіть після випуску в 2015 році нової монети 2 лева. Для виготовлення монети номіналом 2 лева в 2015 році Національним банком Болгарії буде проведений тендер на поставку заготовок монет відповідно до Закону про державне замовлення.


Преподобний Паїсій Хилендарський (XVIII, Болгарський).

Преподобний Паїсій Хилендарський народився в 1722 році в Банско в благочестивій родині. Один брат преподобного – Лаврентій був ігуменом Хилендарського монастиря, а інший був відомий як щедрий благодійник православних храмів і монастирів, а сам преподобний Паїсій проходив послух в Рильському монастирі. У 1745 році, у віці 23 років, святий Паїсій перейшов до брата в Хилендарську обитель на Афоні, де прийняв чернечий постриг. На Святій Горі подвижник зростав духовно, глибоко вивчив Святе Письмо та був удостоєний священного сану.
У 1762 році преподобний Паїсій написав «Історію славяноболгарську» – книгу, що зміцнила християнську віру і пробудити національну самосвідомість поневоленого болгарського народу. Серед темряви іноземного гніту преподобний знову запалив світильник Православ'я, запалений колись святими рівноапостольними Кирилом і Мефодієм (пам'ять 23 травня). Час і місце блаженного спочинку преподобного до цих пір невідомо.
26 червня 1962 Священний Синод Болгарської Православної Церкви під головуванням Святішого Патріарха Кирила і за участю всіх Високопреосвященних митрополитів, віддаючи належне заслугам святого Паїсія перед Церквою і батьківщиною, постановив зарахувати Паїсія Хилендарського і Болгарського до лику преподобних і визначив здійснювати святкування пам'яті його 2 липня, «коли, за всеправославним месяцесловом, святкується пам'ять преподобного Паїсія Великого». Ім'я святого Паїсія носить державний університет в Пловдиві, гімназія в Софії і багато інститутів та шкіл в інших містах і селах Болгарії, що свідчить про глибоку пошану до подвижника болгарським народом. У Болгарії існує нагорода Св. Паїсія Хілендарського, яку присуджують діячам культури.





За матеріалами: Българската народна банку та cerkva.if.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар