Translate

26 серпня 2015 р.

POBJOY MINT для Британських Антарктичних Територій випустив монету з дельфінами

Британський монетний двір Побджой (Pobjoy Mint) випустив дві монети з ідентичним дизайном номіналом в два фунта стерлінга від імені Британської Антарктичної території – сектора Антарктиди площею 1,71 млн. км2, розташованого від 20° до 80° західної довготи і південніше 60° південної широти, на який претендує Великобританія.
 
На лицьовій стороні монети викарбовано профіль королеви Великобританії Єлизавети II, на зворотному – зграя з трьох Хрестовидних дельфінів у морі на тлі айсберга. Даний вид дельфінів мешкає в субантарктичних водах і вкрай погано вивчений: станом на 2010 рік було вивчено всього 6 особин. Своє англійська назва («пісочний годинник») вони отримали завдяки розфарбуванні – два білі трикутника розділених тонкою чорною смужкою. Доросла особина досягає близько 1,8 м в довжину і маси 90-120 кг.
Мідно-нікелева монета номіналом 2 фунта стерлінга буде викарбувана в кількості 50 тис. щт. в якості UNC. Її вага – 28,28г., діаметр – 38,6 мм. Срібна монета аналогічного номіналу має такі ж технічні (вага і діаметр) параметри і виготовлена ​​з металу 925 проби в кількості 10 тис. шт. і якості Рroof.
Ціна продажу мідно-нікелевої монети 12,46 фунтів стерлінгів (близько $ 19,5), срібною – 58,29 фунтів (близько $ 91).

Хрестоподібний дельфін

Вид тварини: Ссавці
Сімейство: Дельфінові
Ареал проживання: середовище буття хрестоподібних дельфінів – субантарктичний пояс від Антарктичного крижаного щита до 45-ї паралелі пд. ш. Найбільш північне місце, де були помічені хрестоподібні дельфіни – 36° пд. ш. в південної частини Атлантичного океану і 33° пд. ш. в районі Вальпараїсо, Чилі, в Тихому океані. Зазвичай спостереження ведуться на південь від Нової Зеландії, в районі Південних Шетландських островів, і від Вогненної Землі, Аргентина. Біля цих земель хрестоподібний дельфін зустрічається нечасто.
Довжина тіла: близько 1,8 м
Маса тіла: 90-120 кг.
Зовнішній вигляд: хрестоподібний дельфін чорно-білий, іноді темно-сірий. З цієї причини китобої називають його «морська корова». У хрестовидного дельфіна одна біла відмітина тягнеться від кожного боку до дзьоба, проходячи навколо очей і плавника, а друга розташовується уздовж задньої частини тулуба. Ці дві відмітини з'єднані тонкою білою смугою, утворюючи форму пісочного годинника, звідси англійська назва дельфіна – hourglass dolphin (англ. Hourglass - пісочний годинник). Наукова назва cruciger в перекладі з латинської означає «хрестоносець». Це відноситься до чорної частини тулуба дельфіна, яка, якщо дивитися зверху, нагадує мальтійський або тамплієрський хрест.



За матеріалами: coins-hunter.com та prostozoo.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар