Translate

14 серпня 2015 р.

Дев'ята монета Казахстану з серії "Космос"

Національний банк Республіки Казахстан 7 серпня 2015 випустив в обіг монету «Буран» серії «Космос».
Пам’ятна монета «Буран» є дев’ятою монетою зі сплаву нейзильбер, що продовжує серію, присвячену знаменним подіям в історії дослідження космосу і осягнення таємниць Всесвіту.
«Буран» – орбітальний корабель радянської багаторазової транспортної космічної системи, створений в рамках програми «Енергія-Буран». Свій перший і єдиний космічний політ «Буран» здійснив у безпілотному режимі 15 листопада 1988.
Даний факт – політ космічного апарата в космос і спуск його на Землю в автоматичному режимі під управлінням бортового комп’ютера – увійшов до книги рекордів Гіннеса. Космічний корабель був запущений з космодрому Байконур за допомогою ракети-носія «Енергія».
Номінал монети – 50 тенге, метал – сплав нейзильбер, діаметр –31 мм, маса – 11,17 г, тираж – 100 тисяч штук.
На аверсі монети «Буран» в центрі зображено композицію, що символізує єдність людини і Всесвіту, зв’язок минулого і сьогодення. У правому секторі розташований номінал монети – «50 ТЕҢГЕ». Під ним – товарний знак Казахстанського монетного двору. По колу вигравірувані написи – «ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛІКАСИ» (державною мовою) і «REPUBLIC OF KAZAKHSTAN» (англійською мовою).
На реверсі пам’ятної монети розташоване зображення космоплана «Буран» в процесі виходу на навколоземну орбіту. У верхній частині реверса по колу знаходяться написи – «БУРАН» (державною мовою), «BURAN» (англійською мовою) і вказано рік карбування – «2014».
Зображення та написи на аверсі та реверсі монет рельєфні. По колу – виступаючий кант. Бічна поверхня – рифлена.
 За матеріалами: tengrinews.kz

Немає коментарів:

Дописати коментар