Translate

6 серпня 2015 р.

75 років Чернівецькій області


Національний банк України 5 серпня 2015 року ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень присвячену краю, у якому поєднані історичні долі Північної Буковини та частини Бесарабії, розташованому на південному заході України в передгір`ї Карпат за течією річок Дністер і Прут. Цей регіон багатий рекреаційними ресурсами, у ньому є економічний потенціал для розвитку міжрегіональної та міжнародної співпраці. Цей мальовничий куточок української землі є благодатним краєм багатопрофільного туризму, масового пізнавально-оздоровчого відпочинку: тут багато об`єктів заповідного фонду, численні пам`ятки історії та культури, джерела мінеральних вод.
Біметалеву монету виготовлено із недорогоцінних металів, маса – 9,4 г, діаметр – 28,0 мм, тираж – 30 000 штук. Гурт монети – секторальне рифлення.
  
На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, по колу написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу), праворуч логотип Монетного двору Національного банку України; угорі Трьохсвятительська церква Резиденції буковинських митрополитів на тлі Хотинської фортеці; на передньому плані зображено композицію: на пагорбі вівці та музикант, який грає на трембіті, під якою – стилізовані елементи: фрагменти нотного запису пісні «Червона рута», буковинського орнаменту та квітка; праворуч над трембітою рік карбування монети – 2015.
На реверсі монети зображено герб області, по колу розміщено написи: ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ (угорі), ЗАСНОВАНА У 1940 РОЦІ (унизу).

 Художник: Іваненко Святослав
Скульптор: Іваненко Святослав


За матеріалами: bank.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар