Translate

23 серпня 2015 р.

Гібралтар випустив пам'ятну полімерну банкноту

У п'ятницю, 21 серпня, глава уряду Гібралтара Фабіан Пікардо (Fabian Picardo) офіційно повідомив про випуск в обіг нової пам'ятної полімерної банкноти номіналом 100 фунтів.
Як повідомляє газета Euro Weekly, купюра присвячена пам'яті «батька сучасного Гібралтару» сера Джошуа  Хассана (Joshua Abraham Hassan, 1915-1997). У нинішньому році відзначається сторіччя з дня народження політика, який отримав прізвисько Salvador (Спаситель), який 22 роки був мером Гібралтару, а пізніше очолював уряд британської заморської території.
На лицьовій стороні банкноти поміщений портрет королеви Єлизавети II, на звороті – портрет сера Дж. Хассана.
Ф. Пікардо зазначив, що тираж банкноти невеликий і в обігу вона буде зустрічатися вкрай рідко.

За матеріалами: bonistika.net

Сер Джошуа  Хассан
Народився в сефардській єврейській сім'ї з Марокко. З 1939 р. проходив адвокатську практику і жив в Англії та Уельсі. Після початку Другої світової війни пішов добровольцем до армії, служив навідником гармати в Гібралтарі. Після війни залишився в колонії.
У вересні 1942 року група лейбористів Гібралтару створила Асоціацію цивільних прав мешканців фортеці. Хассан приєднався до цієї групи. За його пропозицією вона отримала назву Асоціація сприяння розвитку громадянських прав у Гібралтарі, скорочено ААСR. Він був обраний віце-президентом асоціації, а в 1948 році став її президентом і головною фігурою в політиці Гібралтару протягом майже 30 років. Його перший термін на посаді головного міністра Гібралтару тривав з 11 серпня 1964 по 6 серпня 1969, – другий з 25 червня 1972 до 8 грудня 1987.
У 1960-і роки Іспанія звернулася в ООН, наполягаючи на тому, що Гібралтар повинен бути їй повернуто. Іспанський представник прагне досягти цього під прикриттям пристрасної ненависті до колоніалізму. Хассан склав петицію в Спеціальний комітет з деколонізації Організації Об'єднаних Націй, заперечуючи проти претензій Іспанії на Гібралтар і наполягаючи на тому, що переважна більшість гибралтарців хочуть залишатися британськими поданими. «Ми не ставимо під сумнів неприязнь Іспанії до колоніалізму, але ми найрішучішим чином стверджуємо, що застосування принципу деколоніалізма до Гібралтара абсолютно не підходить» – заявив Хассан. Ця петиція мала великий резонанс і відіграла значну роль у збереженні британського суверенітету над цим найважливішим стратегічним об'єктом.
У 1968 році він став одним з членів Конституційного наради яке підготувала проект першої Конституції Гібралтару. Хассан програв тільки одні вибори в 1969 році, коли AACR не змогла завоювати більшості, отримавши тільки одне місце. Прихильник інтеграції Гібралтару з Великобританією Роберт Пеліза став головним міністром і залишався ним протягом трьох років. Хассан повернувся до влади в 1972 році.
У 1987 році посилаючись на особисті причини, він пішов у відставку не завершивши повного терміну перебування на посту головного міністра У 1964 році, Хассан був членом Виконавчої ради Гібралтару (1950-64) і мером Гібралтару (1945-1950, 1953-1969). У 1963 році королева Єлизавета II присвоїла йому лицарське звання і він став іменуватися Сер Хассан, був також успішним адвокатом. Він заснував Міжнародну юридичну фірму, яка в даний час є найбільшою в Гібралтарі.
У 1945 році Хассан одружився з іспанкою Даніеле Салазар. У них було дві дочки, але шлюб розпався в 1969 році. У тому ж році він одружився на Марсель Бенсімон, єврейці з Марокко, яка народила йому ще 2-х дочок. Сер Джошуа помер уві сні у віці 82-х років.
У 1997 році Гібралтарською філателістичних бюро була випущена спеціальна марка з портретом сера Джошуа Хассана.

За матеріалами: shabashkevich.com

Немає коментарів:

Дописати коментар