Translate

9 листопада 2015 р.

Унікальна датська монета пішла з аукціону за 155 000 євро



Фото: Єдиний відомий в світі екземпляр «подвійного таллер», 
викарбуваний в Норвегії за часів правління Фредеріка III

Данський аукціонний дім Bruun Rasmussen сподівався виручити за єдиний відомий в світі екземпляр «подвійного таллера», викарбуваний в Норвегії за часів правління Фредеріка III, не менш 1200000 датських крон (трохи більше 160 000 євро), пише Інтернет-видання The Local.
Однак, монета дісталася своєму нинішньому власникові – норвежцю, ім'я якого не розголошується, на 50000 датських крон дешевше. Виручена за «подвійний таллер» сума в 1150000 крон або 155 000 євро, проте, стала рекордною серед усіх, коли-небудь виплачених за нумізматичні рідкості в Данії.
Наскільки відомо, що чудово збережений срібний «подвійний таллер» з портретом Фредеріка III існує в єдиному екземплярі. Монета була викарбувана в Норвегії в 1658, коли країна перебувала під управлінням Данії. Спочатку передбачалося, що монета стане подарунком королю Фредеріку III і поповнити його художню палату в Копенгагене. Однак, монета туди не потрапила, можливо через датсько-шведську війну, що почалася в 1657 році.
«Це щось, чого немає ні в кого і ні в кого ніколи не буде,» – сказав Мікаель Форнітц, керівник нумізматичного відділу датського аукціонного дому Bruun Rasmussen в інтерв'ю телеканалу TV2. Монета довгий час належала якоїсь сім'ї, члени якої колись жили в Норвегії, а потім перебралися в Данію. Останній власник отримав її в 1982 році. З тих пір вона зберігалася в коробці з іншими монетами, які в основному нічого з себе не представляли. Нарешті, в 2015 році члени сімейства вирішили з'ясувати не можна виручити за срібну монету із зображенням короля Фредеріка III з їхніх коробки якісь гроші. «У них стався шок – в хорошому сенсі – коли вони дізналися, що монета коштує трохи дорожче, ніж вони сміли сподіватися» – розповів Мікаель Форнітц.
Присутні в аукціонному залі вибухнули оплесками, коли ведучий торгів опустив молоток і проголосив: «Продано!». Анонімний переможець аукціону «за лаштунками» порівняв рідкісну монету зі «святим Граалем».

За матеріалами: scandinews.fi

Немає коментарів:

Дописати коментар