Translate

22 листопада 2015 р.

У Швейцарії знайшли скарб із 4000 давньоримських монет

 Фермер з швейцарського кантону Ааргау знайшов сенсаційну археологічну знахідку. Виявилося, що в його вишневому саду лежав справжній скарб із монет, датованих III століттям.
Число монет перевищує 4000, що робить знахідку одним з найбільших скарбів, коли-небудь знайдених у Швейцарії. За словами кантонального археолога Ааргау, монети у відмінному стані. Написи на них прекрасно читаються.
Експерти легко визначили відтиски барельєфів відразу декількох римських імператорів, від Авреліана (270-275) до Максиміліана (286-305). Найстаріші монети датуються 294 роком.
Скарб знаходився під землею 1700 років. Археологи припускають, що власник відклав собі новенькі монети відразу після їх карбування. З яких причин він це зробив, залишається загадкою, проте він сховав їх під землею близько 294 року і, судячи по місцю розташування і станом скарбу, ніколи більше не розкопував свою «заначку».
Скарби лежали під землею аж до минулого липня, коли фермер помітив якусь монету біля звірячої нори, після чого відразу ж викликав кантонального археолога. В результаті проведених фахівцями пошуків було знайдено 4 166 бронзових монет загальною вагою 15 кг. Причому бронза – високої проби, з вмістом 5% срібла.
На момент закладки скарбу його вартість дорівнювала одному або двом річним заробіткам середнього римлянина. Сьогоднішню ринкову вартість монет визначити досить складно.
У Швейцарії археологічні об'єкти, знайдені в землі, належать державі. Скоро скарб буде виставлений в музеї Musée Vindonissa de Brugg, в кантоні Ааргау.

За матеріалами: moya-planeta.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар