Translate

4 листопада 2015 р.

Нові банкноти Грузії

Національний банк Грузії оновлює банкноти номіналом в 20, 50 і 100 ларі. Як повідомляє ресурс apsny.ge, нові банкноти з'являться в обігу в 2016 році.
         Глава Національного банку Грузії Георгій Кадагидзе  на презентації нових банкнот, 3 листопада, повідомив, що банкноти будуть оновлюватися поетапно. 
«Це перше значне оновлення дизайну банкнот за 20-річну історію ларі. Цей проект об'єднує кілька важливих дат, подій і чинників, пов'язаних з виробництвом грошей. Перше – як відомо, 2015 є ювілейною датою національної валюти. Це була нова епоха в історії грошей. Відповідно, символічно, ми приурочили оновлення дизайну до цієї дати. Друге – відомо, що Національний банк періодично заповнює запаси грошових знаків, якими замінює банкноти, що знаходяться в обороті пошкоджені та зношені. На даний момент Національному банку потрібно було поповнити запаси. Відповідно, це був найкращий період, оскільки процес не вимагав додаткових фінансових ресурсів. Третє – це міжнародна практика і технологічний прогрес – свого часу банкноти ларі відповідали досить високим стандартам і відповідали міжнародним вимогам. Протягом років процес друку був значною мірою вдосконалений, створені сильні захисні знаки. Є нові тенденції і з точки зору дизайну. Тому ми прийняли рішення ввести грошові знаки оновленого дизайну, які займуть своє гідне місце серед світових валют», – заявив Кадагидзе.
За його словами, новий дизайн відрізняється більшою точністю і презентує сучасну культурно-історичну спадщину Грузії.
         «Нові банкноти ларі характеризуються спектром чітких кольорів, які гармонують з домінантними і контрастними кольорами основного сюжету. Оновлені і розміри банкнот. Використано принцип симетричного діагонального збільшення розміру банкнот по зростанню їх номіналів. Нові банкноти захищені простими для сприйняття споживачами та водночас отриманими в результаті високотехнологічного процесу захисними знаками. У тому числі розпізнавальні знаки номіналу для осіб з обмеженим зором. Оновлені банкноти ларі виготовлені з таких матеріалів і за допомогою таких захисних механізмів, в результаті яких вони менш схильні до зносу і забруднення».  повідомив Кадагидзе.
За словами глави НБГ, на нових банкнотах не буде підпису міністра фінансів Грузії.
«Що стосується підпису, на національній валюті будь-якої країни є тільки підпис того інституту, який відповідальний за емісію. Тільки в тих країнах, де Мінфін все ще відповідає за емісію, є підпис казначейства або в ряді випадків міністра фінансів. Новий дизайн з цієї точки зору повністю відповідає міжнародним стандартам»,  зазначив Кадагидзе.
 


Автором дизайну оновлених банкнот номіналом в 20,50 і 100 ларі є художник Бачана Малазонія.
Банкноти 5 і 10 ларі будуть оновлені пізніше.
За матеріалами: apsny.ge  та  nbg.gov.ge

Немає коментарів:

Дописати коментар